Românii sunt cei mai intoleranți cetățeni UE. Homosexualii sunt respinși chiar de propriile familii

Publicat: 30 10. 2014, 20:46
Actualizat: 25 11. 2014, 07:09

Dacă pui o oglindă a toleranței în fața poporului român, imaginea nu este deloc onorantă. Unii reprezentanți ai minorităților sexuale spun că nu se simt în siguranță pe stradă și se tem să-și arate afecțiunea față de partenerii lor. Nu de puține ori, au fost agresați verbal sau fizic.

„Mi-aș dori să mă pot manifesta, să arăt așa cum îmi doresc și în același timp să pot să-mi manifest afecțiunea pe stradă, dacă vreau, față de partenera mea, fără să-mi fie frică de violența și de repercursiuni negative”, spune Daniela Prisăcăriu, citată de Știrile ProTV.

Daniela are o relație cu o fată de care s-a îndrăgostit în urmă cu trei ani: „Simți că lucrurile devin ciudate în momentul în care spui că ești altfel”. Minoritățile sexuale se consideră cele mai neîndreptățite din România, după persoanele cu HIV, potrivit datelor Consiliului pentru Combaterea Discriminării. „Sunt, de exemplu, concediate, pentru că orientarea lor sexuală sau identitatea de gen devin publice și-i deranjează pe șefi, sunt discriminate în ceea ce privește accesul la servicii”, spune Carolina Marin, coordonator programe Asociația ACCEPT.

Totodată, foarte puțini homosexuali au curajul să se adreseze autorităților. „Avem în jur de 10-12 petiții pe an. La 40-50% din cazuri constatăm fapte de discriminare”, declară Csaba Asztalos, președintele CNCD. Persoanele care discriminează minoritățile sexuale riscă o amendă de până la 30.000 de lei, informează stirileprotv.ro.