Prima pagină » Știri » Românii sunt chemați vineri la un „sfat” european. EUROSFAT, „un mic antidot contra indiferenței și deziluziei românilor față de UE”

Românii sunt chemați vineri la un „sfat” european. EUROSFAT, „un mic antidot contra indiferenței și deziluziei românilor față de UE”

România, deși este membră a Uniunii Europene din 2007, nu a reușit să aplice și să dezvoltă politicile europene așa cum trebuie, cel puțin asta susțin organizatorii Eurosfat, o întâlnire dintre politicieni, diplomați și experți români și străini, care va avea loc vineri, 15 martie, la Parlament. Evenimentul este organizat de asociația Europuls.

România, deși este membră a Uniunii Europene din 2007, nu a reușit să aplice și să dezvolte politicile europene așa cum ar fi tebuit – cel puțin asta susțin organizatorii Eurosfat, o întâlnire dintre politicieni, diplomați și experți români și străini. Evenimentul, care va avea loc vineri, 15 martie, la Palatul Parlamentului, este organizat de asociația Europuls.

Reprezentanții Europuls și-au propus să invite opinia publică „la sfat” pe teme europene, Eurosfat fiind la prima ediție. Evenimentul, care este susținut atât de MAE, cât și de Comisia Europeană în cadrul Anului European al Cetățenilor 2013, va fi compus din dezbarteri libere și ateliere de lucru.

„Eurosfat este, până la urmă, un mic antidot contra indiferenței și deziluziei românilor față de UE, deziluzie care a venit pe fondul așteptărilor nerealiste de dinainte de aderare. Eurosfatul are și rolul de a apropia cetățenii și de a le trezi interesul față de Europa, de a le da o voce prin care să-și manifeste opiniile despre ce vor ei de la Europa, cum percep ei Europa astfel încât, sperăm noi, să își dea seama și de ce pot fi mândri că sunt europeni”, a declarat Alin Mituța, director Europuls, pentru gândul.

Pe lista invitaților care și-au confirmat participarea se numără și Dacian Cioloș, comisar european pentru Agricultură, invitat în seara dinaintea evenimentului la Gândul LIVE. De asemenea, printre participanți se numără Valeriu zgonea, președintele Camerei Deputaților, europarlamentarii Cristian Preda, Norica Nicolai, Vasile Pușcaș și ambasadorul Irlandei (țara care asigură președinția Consiliului UE) în România, Oliver Grogan.

Întrebat de ce problema politicilor europene nu este atât de dezbătută la noi în țară și de ce România încă se străduiește să fie un membru ca toate celelalte, directorul Europuls consideră că așteptările românilor au fost prea mari, iar nivelul de implicare prea mic.

„După 2007, ne-am așteptat să curgă lapte și miere, iar acest lucru evident că nu s-a întâmplat. Aderarea asigura doar accesul la o mare de oportunități. Ce nu face UE este să ne bage banii în sac și să ne lase să-i cheltuim cum vrem, iar asta a fost și este greu de înțeles și acum în România. Depinde de noi dacă vom reusi sa atragem acele fonduri europene, daca vom reusi sa ne facem respectati si ascultati la masa negocierilor. Pana acum e evident ca nu prea am reusit toate aceste lucruri”, a mai spus Alin Mituța.

 

Citește și