Apa de ploaie ar trebui strânsă și folosită la diverse treburi casnice, în locul apei de băut, recomandă „Apele Române”. Seceta severă, din această vară, afectează anumite regiuni ale României, o măsură aplicată pentru a nu lăsa populația fără apă fiind deja implementată, raționalizarea apei curente.
Miercuri, 24 august, reprezentanta Administrației Naționale „Apele Române”, Anamaria Agiu, a transmis un mesaj în acest sens.
Reprezentanții de la „Apele Române” avertizează că rezervele de apă potabilă sunt în scădere, după ce au anunțat oamenii să nu își mai ude grădinile și să nu-și mai umple piscinile cu apă de la robinet.
Din cauza nivelurilor scăzute ale râurilor și lacurilor, peste 700 de localități au probleme cu furnizarea apei potabile.
De asemenea, anul acesta, seceta a uscat solurile Europei. Mai multe țări au impus măsuri pentru a restricționa utilizarea pentru irigare.
De exemplu, în nord-vestul Italiei, sudul și centrul Spaniei, nivelurile foarte scăzute ale apei din rezervoare au fost insuficiente pentru udarea culturilor, iar irigarea unor câmpuri a fost abandonată, potrivit Digi24.ro.
„Comisia Europeană a recomandat inclusiv reutilizarea apelor uzate, pentru irigații, deci iată că se caută soluții și când avem posibilitatea să stocăm apa de ploaie, această economie este extrem de importantă pentru perioada în care ne aflăm” , a explicat Anamaria Agiu pentru un post de televiziune.
Evident, Comisia Europană a prezentat o soluție care ar implica o filtrare și o tratare corespunzătoare a apelor reziduale, scopul utilizării fiind irigațiile din agricultură și nu consumul.
Recent, a apărut raportul unui studiu științific în care se vorbea despre cât de otrăvitoare este apa provenită din precipitații, la nivelul întregii planete.
Aceeași situație se aplică și în cazul apei de ploaie, care nu trebuie consumată precum apa potabilă, sub nici o formă.
Precipitațiile adună o serie de substanțe periculoase din atmosferă, conform unui studiu realizat de oameni de ştiinţă, de la Universitatea din Stockholm. Și nu vorbim despre apă de ploaie căzută în anumite zone, ci de precipitațiile de pe întreaga planetă.