MAE a confirmat că românul care era căutat în urma atacului de la Nisa și care avea soția și copilul internați în spitalele locale a fost identificat de autoritățile franceze ca decedat în urma atacului.
„Procedura de identificare a corpului neînsuflețit al victimei de cetățenie română, efectuată de către autoritățile franceze, s-a finalizat în urmă cu puțin timp, cu sprijinul autorităților române”, informează MAE.
Copilul și mama sunt răniți în urma atacului și se află în continuare internați în două spitale din Nisa. „Starea lor de sănătate evoluează pozitiv”, arată MAE.
„În prezent, reprezentantul Consulatului General al României la Marsilia, precum și consulul onorific la Nisa, se află alături de familia cetățeanului român decedat, acordând în continuare sprijinul necesar”, mai arată comunicatul MAE.
UPDATE: Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a povestit pe Facebook cum s-au desfășurat ultimele zile în jurul familiei de români prinsă în atacul de la Nisa.
„În cele trei zile și trei nopți petrecute la Nisa am văzut multă tristețe, multă durere, multe lacrimi. Oameni veniți din toate colțurile lumii care își căutau prieteni sau membri ai familiei și pentru care orele și zilele de așteptare erau de neînțeles. Am întâlnit și multă hotărâre, multă luptă. Bunica băiețelului rănit este un monument de curaj și va fi cel mai important sprijin pentru fată și nepoțelul ei în lungul drum de recuperare care îi așteaptă. La fel și vărul ei, impresionant prin calmul său, sau ceilalți membri ai familiei veniți din România sau din Europa pentru a ajuta.
În ceea ce privește sprijinul, el a venit din multe părți. În primul rând medicii și personalul medical, care au lucrat non stop și cărora le dădeau lacrimile atunci când îți spuneau „ne-am făcut doar datoria”. Vreau să mulțumesc rudelor și prietenilor familiilor care s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au ajutat cu elemente prețioase. De asemenea, părintele Totelecan din Nisa, prin demersurile, cuvintele și harul său, a fost prezent în momentele cele mai importante. Colegii mei, Bogdan Corneanu, consulul de la Marsilia și Ștefan de Fay, consulul onorific de la Nisa, au fost acolo zi și noapte și vor fi și în zilele următoare. Comunitatea românească din Nisa e și ea mobilizată. Medici români, psihologi români vor încerca să îi ajute cum pot pe cei care au trecut prin această încercare cumplită. Pentru că până la urmă despre asta este vorba acum: despre solidaritate, bunătate și omenie în momente tragice”.
Prim-ministrul Dacian Cioloș a transmis un mesaj de condoleanțe. „Între oamenii uciși în atacul barbar de la Nisa este și un cetățean român. Știu că este puțină consolare pentru familie și pentru cei dragi lui, dar vreau să-i rog să accepte regretul meu enorm și condoleanțe pentru pierderea avută. Este o tragedie care a lovit o familie întreagă. Soția și copilul lui, răniți grav în atentat, sunt și ei internați în spitale din zonă. Din fericire, din informațiile pe care le avem la această oră, starea acestora este stabilă. Suntem în legătură permanentă cu serviciile medicale franceze. Știu că avem vești mai bune în privința celorlalți doi români răniți în atac. Amândoi sunt încă spitalizați, dar evoluția lor medicală este pozitivă. Autoritățile noastre, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada noastră la Paris, serviciul consular, sunt la dispoziția acestor familii și vom face tot ce este omenește posibil să le ajutăm”, a spus șeful Guvernului.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe. „Am primit cu profund regret vestea, recent confirmată de autoritățile franceze, a decesului cetățeanului român care a fost dat dispărut în urma atacului terorist de la Nisa, din cursul serii de joi, 14 iulie a.c. Adresez cele mai sincere condoleanțe familiei și le sunt alături în aceste momente de cumplită durere. Le doresc însănătoșire grabnică și multă putere soției și copilului celor doi, care se află internați la Nisa”, a transmis Iohannis, potrivit unui comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială.
„Nimic nu poate alina durerea celor apropiați, așa cum nimic nu poate justifica astfel de acte teroriste abominabile”, a afirmat Iohannis.
Potrivit paginii de Facebook „SOS Nice”, este căutat și un alt român, Ștefan Valentin Barbu, în vârstă de 40 ani, înălțime 170 cm. MAE a anunțat că întreprinde verificări pentru această persoană, însă dispariția sa nu a fost reclamată de nimeni.
Luni, a apărut informația că alți doi români aflați la Nisa erau căutați, pe aceeași pagină de Facebook SOS Nice. Era vorba despre Alexandru Goldan, născut în 10 noiembrie 1989, și prietena sa, Elena, născută în iulie 1985, cei doi locuind în Italia și aflându-se în vacanță la Nisa.
MAE a informat marți însă că situația celor doi nu se confirmă și că cei doi nu erau în zonă în noaptea atacului terorist. „În urma demersurilor efectuate de reprezentanții Ambasadei României la Paris rezultă că cei doi cetățeni români nu se aflau în zona respectivă la momentul producerii atacului și nu figurează în evidențele autorităților franceze printre victimele atentatului”, conform MAE.
84 de persoane au murit și peste 200 au fost rănite în urma atacului de la Nisa, de Ziua Națională a Franței, după ce tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, 31 de ani, care locuia la Nisa, s-a urcat la volanul unui camion frigorific de 19 tone, pe care îl închiriase cu câteva zile înainte, pentru a porni într-o cursă a morții, în jurul orei locale 22.30, pe populara promenadă a Nisei. Totul a durat 45 de secunde. Doi kilometri de condus în zig-zag, ucigând la întâmplare, până să fie împușcat de Poliție.