Românul ÎMPUȘCAT în cap de autoritățile bulgare e în moarte cerebrală. Bărbatul își îngrijea singur cei 5 copii, după ce mama lor murise

Publicat: 12 10. 2024, 15:59
Actualizat: 12 10. 2024, 16:11

Românul, împușcat în cap de grănicerii bulgari, după ce ar fi trecut granița ca să taie lemne, se află în moarte cerebrală. Bărbatul era tatăl a cinci copii, de care avea grijă singur, după ce soția murise de leucemie. 

Soartă tragică pentru bărbatul care ar fi trecut ilegal granița în Bulgaria și familia acestuia. Românul, în vârstă de 49 de ani, tatăl a cinci copii, se află în moarte cerebrală, după ce a fost împușcat în cap de grănicerii bulgari, când l-au prins în timp ce tăia arbori pe un ostrov de pe Dunăre

În urma bărbatului rămân cinci copii, care nu mai au niciun ajutor, după ce și mama lor a murit de leucemie.

Bărbatul a fost prins, împreună cu fiul său de 19 ani, în timp ce fura lemne, în țara vecină. Nu era prima dată când românul mergea pe insula de pe Dunăre, numit ostrovul Srednyak ca să taie lemne. În ziua de joi, 3 octombrie, a fost însoțit și de fiul său cel mare, autist. Împreună au trecut printr-o zonă unde Dunărea nu este foarte adâncă şi, se presupune, că tatăl nici nu și-a dat seama că a trecut granița. Între casa bărbatului, din Turnu Măgurele, şi ostrovul unde tăia lemne sunt aproape 10 kilometri. Cei doi au ajuns acolo cu o căruță.

Bărbatul și fiul său au fost prinși în timp ce tăiau un arbore cu o drujbă. Nu se știe exact dacă a existat o altercație, cert este că unul dintre grănicerii bulgari a tras un foc de armă în direcția românului, iar glonțul l-a nimerit zona capului.

„El se mai ducea acolo pentru lemne de foc. Au mai fost de genul acesta cazuri, care au trecut români acolo, i-au prins, le-au dat o amendă de 50 de euro şi le-a dat drumul pe loc”, a declarat fratele bărbatului pentru Observator.

„Nu i-au dat niciun moment de salvare. Nu merita să-l omoare pentru o căruţă de lemne”, a declarat sora victimei, pentru sursa citată.

Fiul, în vârstă de 19 ani, se află și la acest moment în custodia autorităților de peste graniță și susține că tatăl său nu a opus rezistență în fața grănicerilor.

Poliția de Frontieră a declarat, în schimb, că între românul de 49 de ani și autoritățile bulgare ar fi izbucnit un conflict.

„Cei doi bărbaţi au mers pe ostrovul bulgăresc cu intenţia de a sustrage material lemnos. Între bărbat şi autorităţile bulgare a izbucnit un conflict, iar partea bulgară a făcut uz de armă”, a explicat Raluca Stan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

După ce bărbatul a fost împușcat, polițiștii bulgari au cerut sprijin medical. Pompierii l-au dus, cu o barcă, pe malul românesc, iar de acolo a fost dus cu ambulanța la aproape 50 de kilometri distanță la Spitalul din Alexandria.

Pacientul a fost adus în comă profundă, a fost stabilizat şi transferat către Neurochirurgie la Spitalul Municipal din Bucureşti. De la început a fost adus în stare foarte gravă, prognosticul este nefavorabil, clar”, a declarat șefa UPU spital Alexandria.

Românul se află în continuare la secția Urgențe a Spitalului Universitar din București, în timp ce fiul său, suferind de autism, e reținut de oamenii legii din Bulgaria.

Familia victimei se gândeşte să acţioneze în instanţă autorităţile din ţara vecină şi acuză Ministerul Român de Externe că nu se implică în acest caz.