Potrivit șefului Serviciului Județean de Ambulanță Galați, dr. Mihai Polinschi, bărbatul a revenit în țară la 18 octombrie, din Guineea Ecuatorială, unde a lucrat în construcții. După ce a ajuns în România, bărbatul s-a simțit foarte rău și s-a internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București, unde a fost diagnosticat cu malarie.
Trei zile mai târziu, el a cerut externarea, motivând că se simte mai bine și dorește să ajungă la părinții săi din Galați. „A spus că are de rezolvat niște probleme personale. Nu s-a pus problema izolării lui. De fapt, acest bărbat are mai multe recidive ale bolii, pentru că nu respectă tratamentul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului „Victor Babeș”, Emilian Imbri.
După ce a venit la Galați, bărbatul s-a simțit rău din nou, iar marți a chemat ambulanța, acuzând dureri foarte mari, febră și frisoane. El a fost adus la Spitalul de Boli Infecțioase Galați, de unde a fost preluat în scurt timp de o ambulanță și transportat, din nou, la „Victor Babeș”.
Șefului Ambulanței Galați a spus că în acest caz ar exista și suspiciunea de Ebola, din cauza faptului că bărbatul a fost într-o țară africană afectată de această boală. Mai mult, bărbatul le-ar fi spus medicilor de la Ambulanță că simptomele pe care le are nu sunt aceleași cu cele ale malariei, cunoscute deja de el.
Managerul de la „Victor Babeș” subliniază însă că nu există suspiciuni de Ebola în acest caz și că este vorba despre o nouă recidivă a malariei. „A avut multiple recidive ale bolii. Ce să facem cu el? Nu este caz de izolare. Se poate trata și acasă”, a spus dr. Emilian Imbri.
Dr. Imbri a ținut să precizeze că ar fi prudent ca diagnosticul pentru boli infecțioase să fie lăsat în seama specialiștilor. „Dacă am fi avut suspiciuni de Ebola, l-am fi trimis la Institutul de Boli Infecțioase ‘Matei Balș’. Nu a fost cazul, pentru că s-a confirmat diagnosticul de malarie”, a adăugat managerul de la „Victor Babeș”.