Prima pagină » Știri » Romprest Service SA, reacție la acuzațiile lui Aurelian Bădulescu: „Am informat autoritățile referitor la problema deșeurilor de la centrele de carantină” / Viceprimarul Capitalei susține că firma refuză să ridice gunoiul

Romprest Service SA, reacție la acuzațiile lui Aurelian Bădulescu: „Am informat autoritățile referitor la problema deșeurilor de la centrele de carantină” / Viceprimarul Capitalei susține că firma refuză să ridice gunoiul

Compania Romprest Service SA reacționează după ce viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat, la o întrevedere despre închiderea parcurilor din București, că firma de salubritate „refuză cu nonșalanță să ridice gunoiul de la centrele de carantină”.

„În urma afirmaţiilor defăimătoare ale Vice Primarului capitalei, Aurelian Bădulescu, în cadrul unei declaratiide presa de astăzi, 28.03.2020, în contextul pandemiei Coronavirus, de o gravitate extremă având în vedere necunoaşterea prevederilor legale şi nesocotirea flagrantă a dispoziţiilor în vigoare emise de către Autorităţile Sanitare în Situaţia de urgenţă declarată de către Preşedintele României, prin care a declarant faptul că “firma de salubritate Romprest refuză cu nonșalanță să ridice gunoiul de la centrele de carantină din Capitală”. .

Pe această cale, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că Romprest, a întreprins toate demersurile pentru a aduce la cunoştinţa autorităţilor competente, autorităţi locale, de mediu şi sănătate publică, problema gestionarii deşeurilor rezultate de la personele aflate în carantină instituţionalizată.

Menţionăm în acest sens, încadrarea data de către Institutului Naţional de Sănătate Publica din cadrul Ministerului Sănătăţii, ce reglementează clar, conform legislaţiei în vigoare, regimul deşeurilor rezultate de la persoanele suspecte/confirmate cu noul Coronavirus, aflate în supraveghere în centrele de carantină, respectiv acela de deşeuri infecţioase, conform Ordinului MS 1226/ 2012.

Atragem încă o dată atenţia, că, prin lipsa de cunoaştere a legislaţiei şi prin lipsa decizională la nivelul autorităţilor, este periclitată grav atât sănătatea lucrătorilor din salubritate cât şi a populaţiei generale, periclitându-se, totodată, posibilitatea Romprest, cel mai mare operator de Salubritate din ţară, de a mai putea presta serviciul de utilitate publică în regim de continuitate, în Starea de Urgenţă, fără precedent, cu care ne confruntăm.

Considerăm că, în cel mai scurt timp, trebuie adoptate măsuri urgente privind regimul deşeurilor, atât privind colectarea şi transportul cât şi depozitarea, având în vedere că în etapa de alertă imediat următoare, în care persoane pozitive vor rămâne la reşedinţa/domiciliu, toate deşeurile municipale vor putea fi considerate potenţial contaminate.

În acest sens, Romprest a transmis către autorităţile competente adrese prin care solicităm un plan de măsuri organizat pentru gestionarea acestei situaţii cu potenţial de inflenta major asupra răspândirii noului coronavirus. Totodată, le solicităm autorităţilor de a preciza regimul deşeurilor ce vor trebui colectate de la Centrele de Carantină înfiinţate în cadrul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, tot în scopul de a evita răspândirea noului Coronavirus în rândul populaţiei, şi mai ales, în rândul personalului Romprest, care este obligat să asigure serviciul de Salubritate în regim de continuitate. Aşadar, răspunsurile autorităţilor competente încă se lasa aşteptate.

Mai mult, tot din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor publice de la nivelul Capitalei, respectiv a implementării unor măsuri organizatorice cu respectarea cadrului legal, Romprest, în calitate de operator privat de Salubritate, în perioada 20-21.03.2020, a înţeles să dea curs solicitării Primăriei Sector 1 Bucureşti de a face o intervenţie demostrativa cu flota companiei dedicată activităţilor de dezinfecte, în aria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, inclusiv la un centru de carantină, fără, însă, a urmări crearea unor obligaţii financiare în sarcina autorităţilor locale, considerând demersal ca fiind un gest de responsabilitate civică. Astfel, Romprest a folosit material biocid autorizat şi recomandat în lupta cu noul Coronavirus, care a fost aprovizionat în mod independent de către compania noastră, întrucât autorităţile statului nu au înţeles să acorde sprijin celui mai mare operator de Salubritate din România, care are, totodată, autorizate şi activităţile de Dezinfecţie, Dezinsecţie şi Deratizare în întreaga raza teritorială a Mun. Bucureşti, în baza Autorizaţiei nr. 168/1795811/23.12.2019, în vederea aprovizionării cu materiale necesare prevenirii răspândirii noului Coronavirus, dar nici în vederea dotării personalului propriu cu materiale de protecţie, ce sunt imperios necesare în timpul prestării serviciilor de colectare şi transport deşeuri municipale.

Compania Romprest şi-a arătat disponibilitatea pentru continuarea acestei activităţi de dezinfecţie pe raza Sectorului 1, dar, chiar şi până la acest moment acestea au rămas fără răspuns din partea autorităţilor, or, în condiţiile Pandemiei de Coronavirus, Romprest nu îşi poate asuma dezinfecţia celui mai mare sector al Capitalei, fără a avea un cadru legal şi contractual bine stabilit, pe baza unui program de măsuri adoptat de către toate autorităţile competente.

În acelaşi timp, menţionăm faptul că Romprest a procedat la colectarea şi transportul deşeurilor municipale de la anumite centre de carantină din Sectorul 1 Bucureşti (compania noastră deţinând înregistrări video în acest sens) pe bază de comandă scrisă, totodată, autorităţile asigurându-ne, în scris, de faptul că respectivele deşeuri nu sunt contaminate, şi că putem presta aceste servicii în condiţii de siguranţă şi legalitate (întrucât Romprest nu are capacitate şi nici nu deţine autorizaţiile necesare a colecta şi transportă deşeuri infecţioase, precum cele rezultate de la persoanele suspecte/confirmate cu noul Coronavirus, aşa cum au fost ele catalogate de către Ministerul Sănătăţii, respectiv de către Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar). Mai mult, în vederea prestării activităţii în regim de siguranţă a personalului propriu, prealabil colectării, Romprest a procedat la dezinfecţia, respectivelor deşeuri ridicate din centrele de carantină.

Toate aceste afirmaţii ale Viceprimarului Capitalei, vin pe fondul unei vendete personale, urmare a anchetei penale ce a fost demarata la plângerea formulată de către Romprest, cu privire la colectarea de către firmă din Adunaţii Copăceni, a deşeurilor din parcurile Capitalei, şi îngroparea acestora în albia Râului Argeş, de unde întreaga populaţie a Bucureştiului este alimentată cu apă potabilă, având concursul Companiei Municipale Parcuri şi Grădini ce este în subordinea PMB. În acelaşi timp Romprest menţionează faptul că nu are nicio afinitate/afiliaţie politică, de niciun fel.

Aşadar, pe această cale, Romprest tine să asigure Mass-Media şi întreaga populaţie, de faptul că va continua să presteze activităţile autorizate în regim de continuitate, cu acelaşi profesionalism de care a dat dovadă până acum, adoptând măsuri conforme situaţiei de criză în care ne aflăm, în deplină legalitate şi cu aceeaşi probitate profesională. Totodată, Romprest îşi rezerva dreptul de a acţiona în fata organelor competente toate şi orice persoană care se va dovedi vinovată de prejudicierea companiei noastre, în orice mod, inclusiv prin afirmaţii calomnioase,defăimătoare sau nereale”

Autor

Citește și