Prima pagină » Știri » Romsilva a introdus o metodă de detectare a tăierii ilegale de arbori

Romsilva a introdus o metodă de detectare a tăierii ilegale de arbori

Romsilva a introdus o metodă de detectare a tăierii ilegale de arbori

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a introdus o nouă metodă de teledetecție pentru depistarea tăierilor ilegale de arbori prin care poate fi comparată situația actuală a unei păduri cu cea înregistrată în urmă cu 5 ani, scrie Agerpres.

„Am introdus cu ajutorul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice niște metode noi de teledetecție prin care se poate compara pe ortofotoplanuri situația pădurii cu 5 ani în urmă și situația actuală, în așa fel încât pădurarul, titular de canton, nu mai poate comenta și veni cu tot felul de argumente că nu este vinovat de sustragerile de lemn de pe suprafața respectivă. Prin această nouă metodă de teledetecție încercăm să depistăm toate situațiile și toate focarele de acest tip, iar rezultatele sunt spectaculoase”, a declarat directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Adam Crăciunescu.

Acesta a precizat că în pădurile administrate de Romsilva poate să exploateze lemn și un agent economic căruia regia îi dă acest drept, însă problemele apar când agentul taie în plus, iar pădurarul nu sesizează aceste fapte.

Șeful Romsilva nu neagă faptul că unii dintre angajații regiei sunt vinovați de sustrageri de lemn sau neglijență în serviciu pe pădurile administrate, însă toate cazurile depistate – 37 de persoane numai în primele 5 luni ale anului – au fost deferite justiției.

„Într-adevăr, populația a perceput în ultimii 20 de ani că regia este cel mai mare administrator și ar fi răspunzătoare de tot ceea ce se întâmplă în păduri. Nu vă ascund că și noi avem probleme, la Bihor, la Maramureș, Cluj sau la Giurgiu, dar sunt cazuri pe care le descoperim și le gestionăm. Numai la Ocolul Dobrești din județul Bihor avem 13 persoane acuzate că au permis sustrageri de lemn, iar la nivel național, numai în primele 5 luni ale anului, avem vreo 37 angajați ai regiei, care vor răspunde penal pentru sustragerile de lemn, neglijență în serviciu, fals și uz de fals. Sunt lucruri pe care nu le tolerăm, nu le ascundem, pentru că ele există, dar pe care încercăm să le gestionăm. Cred, însă, că rezultatele sunt spectaculoase prin folosirea acestei metode de teledetecție pentru că mergem pe sectoare cu ortofotoplanurile”, a adăugat directorul general al regiei.

Romsilva administrează, pe lângă cele 3,2 milioane de hectare de păduri ale statului, și un milion de hectare fond forestier din proprietatea persoanelor fizice sau juridice, iar în ultimul timp tot mai multe primării solicită serviciile silvice oferite de Romsilva, chiar dacă tarifele de administrare sunt mai mari decât cele oferite de ocoalele private.

„Suntem preocupați ca și în aceste suprafețe ale proprietarilor privați să plantăm pe zonele neîmpădurite, dar și să schimbăm imaginea RNP, iar lumea să fie informată că Romsilva administrează doar jumătate din fondul forestier național. Asta presupune că nu toate tăierile și defrișările care sunt prezentate în mass media, multe din ele fără să fie verificate, sunt pe pădurile care aparțin de Romsilva. În ultimul timp, tot mai multe primării au solicitat să se mute de la ocoale silvice private la RNP, cu toate că noi am avut un tarif mai ridicat. Fiind o societate comercială aplicăm TVA 24%, comparativ cu ocoale silvice private care sunt ONG-uri și care nu sunt toate plătitoare de TVA. Înainte, foarte mulți proprietari privați de pădure au preferat să se ducă la ocoale silvice private pentru că aveau tarife cu 24% mai mici, dar în ultima perioadă sunt tot mai multe solicitări pentru a le oferi noi, regia, serviciul silvic”, a mai spus Crăciunescu.

Romsilva a decis în Consiliul de Administrație mărirea suprafețelor arondate unui canton și care se află în paza unui pădurar deoarece regia deține echipamente moderne și mijloace de comunicare mult mai rapide pentru a acționa în cazul în care se ivesc anumite probeleme.

„Am luat o decizie în Consiliul de Administrație, ca să putem asigura personalul de pază, să mărim suprafața cantoanelor pentru că avem o dotare tehnică bună, mijloace de comunicare mult mai rapide, autoturisme de deplasare în teren și putem acționa. Acestea ne-au permis să dăm în pază o suprafața mai mare unui pădurar, astfel că în zona de câmpie am stabilit o suprafață 400 de hectare de fond forestier pentru un pădurar, în zona de deal – 800 de hectare, iar în cea de munte, circa 1.300 de hectare”, a mai subliniat șeful Romsilva.

RNP-Romsilva funcționează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului și Pădurilor și administrează 3.266.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului cu circa 18.000 de angajați, asigurând servicii silvice pentru o suprafață de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privați. Din totalul suprafeței administrate 586.214 hectare se găsesc în arii protejate și care cuprind inclusiv ultimele păduri virgine din Europa. 

Autor

Citește și