Romsilva anunță când începe plantarea perdelelor forestiere de-a lungul Autostrăzii Soarelui

Romsilva anunță când începe plantarea perdelelor forestiere de-a lungul Autostrăzii Soarelui
Publicat: 03/04/2014, 11:02
Actualizat: 01/02/2019, 00:05

Romsilva va începe, în această toamnă, să planteze perdele forestiere de-a lungul autostrăzii A2 pe cele peste 23 de hectare transferate în administrarea sa, însă aceste plantări vor fi făcute în general de firme specializate, a anunțat miercuri directorul general al instituției Adam Crăciunescu.

În 26 martie, terenuri agricole în suprafață totală de peste 23 hectare au fost transferate de Guvern din administrarea Agenției Domeniilor Statului și concesiunea firmei A&SInternational 2000 în administrarea Romsilva, pentru realizarea unor perdele forestiere de protecție a autostrăzii București-Constanța.

Adam Crăciunescu a precizat, miercuri, într-o conferință de presă, la Bucșani, în Dâmbovița, că Romsilva, prin Direcția Silvică Ialomița, preia aceste terenuri efectiv în termen de 30 de zile, iar în toamnă se va face plantarea pe această suprafață, între brațul Borcea și brațul Măcin sau Dunărea Veche.

El a mai menționat că Romsilva a terminat campania de împădurire de primăvară din acest an în zonele de câmpie și mai are de făcut plantări, în acest moment, în zonele de munte.

Totodată, pestru desfășurarea programului de realizare a perdelelor forestiere de protecție de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale, au fost notificați proprietarii de terenuri să permită plantarea pe proprietățile lor, iar în cazul celor care nu vor dori Romsilva va face expropriere pentru utilitate publică, a mai spus Crăciunescu.

Însă, acolo unde Romsilva nu va prelua terenul respectiv, plantarea se va face de către firme specializate în îmbunătățiri funciare, desemnate prin licitație, și nu de către regie.

Crăciunescu a mai spus, în februarie, că Romsilva se va ocupa de exproprieri, poate acorda asistență tehnică și are disponibili spre vânzare peste 15 milioane de puieți pentru realizarea perdelelor forestiere, dar plantările vor fi făcute de aceste firme.

Potrivit directorului Romsilva, necesarul de perdele forestiere pentru protecția căilor de comunicație ar fi de aproximativ 19.000 de hectare, dintre care au fost deja realizate 740 de hectare pe terenurile aflate în administrarea regiei și 1.300 de hectare pe alte proprietăți.

Cea mai mare parte din terenurile pe care ar trebui plantate perdelele forestiere sunt în proprietate privată, a precizat atunci Crăciunescu, făcând un apel către proprietari să facă parte din program și să permită plantarea, rămânând astfel în posesia terenului și primind o rentă (de 10 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior) până la închiderea stării de masiv (realizarea independenței biologice a plantației), adică timp de cinci – șase ani.

„Într-un program coerent, de 10 ani, putem realiza aceste perdele”, a mai spus Crăciunescu în cadrul conferinței din 4 februarie, subliniind că ideea nu este nouă, însă, pentru prima oară din 2002, de când s-a dat Legea 289 privind perdelele forestiere de protecție, a fost alocat și un buget, care anul acesta este de 30 de milioane de lei și care ar trebui dublat din 2015.

Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale a fost aprobat prin OUG în 23 decembrie 2013.

Programul urmează să fie implementat de consiliile județene, cu finanțare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură și din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale ale consiliilor județene, potrivit actului normativ.

Pentru anul acesta, Departamentul pentru Ape și Păduri are alocat un buget de 30 de milioane de lei pentru programul de realizare a perdelelor forestiere, sumă obținută din vânzarea de certificate verzi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare