Ministrul Mediului, Rovana Plumb, spune că este inadmisibil că asociația care administrează fondul de vânătoare din Dâmbovița nu a mobilizat toate efectivele în urma incidentului de sâmbătă, spunând că aceasta avea obligația să asigure protecția oamenilor și că ar putea rămâne fără aviz.
Rovana Plumb a făcut aceste declarații miercuri, la Moroieni, unde a ajuns în urma incidentului produs în cursul dimineții, când un localnic a fost ucis de un urs.
„Este inadmisibil ca în trei zile, de când s-a întâmplat tragedia, asociația care administrează acest fond să nu aibă toate efectivele mobilizate și să verifice și să vadă că în garduri sunt puse lațuri pentru prinderea urșilor. Nu dau vina pe cetățeni pentru că autoritățile sunt obligate să le asigure acestora protecția”, a afirmat Rovana Plumb.
Citește și URȘII FAC O NOUĂ VICTIMĂ. Un nou atac în Pietroșița, după cel mortal din această dimineață, din comuna Moroieni
Ea a spus că există informații, „supoziții”, că pe acest fond de vânătoare ar fi 80 de urși, față de 23, cât ar trebui să fie, conform normelor.
„Verificăm și vom stabili exact câți urși sunt pe acest fond de vânătoare și dacă această asociație care îl administrează este capabilă să îl gestioneze. În caz contrar, va fi ridicat avizul asociației”, a adăugat ministrul, precizând că verificările la asociația care administrează fondul sunt făcute de Corpul de control al ministerului.
Fondul de vânătoare din Dâmbovița unde au avut loc incidentele din ultimele zile este administrat de către „Asociația de vânătoare și pescuit Dunărea 2007″ din București.
Citește și O femeie din Dâmbovița, rudă cu Rovana Plumb, ATACATĂ DE UN URS. Vânătorii au ÎNCERCUIT ursul ucigaș
Un bărbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineață, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localități învecinate.
Victima este un bărbat în vârstă de 64 de ani, incidentul având loc în jurul orei 8.00, într-o zonă izolată, cu acces dificil, aflată în apropierea pădurii.
Prefectul de Dâmbovița, Dragoș Rusu, spune că în acest caz este vorba despre braconaj, după ce animalul rămăsese prins într-un laț și rănit.
Prefectul a precizat că incidentul a avut loc la o distanță de 6-7 kilometri de localitatea Moroieni, pe dealurile din zonă.
„Mai mult ca sigur în acest caz este vorba despre braconaj. Ursul fusese prins într-un laț, era rănit. Clar este vorba despre braconaj. Nu știm ce căuta acolo bărbatul care a fost atacat – dacă trecea întâmplător sau dacă el este cel care pusese capcana. Între cadavrul bărbatului și laț este o distanță de 6-7 metri. Un cetățean care a trecut prin zonă cu o căruță a auzit țipete, a văzut incidentul, dar i-a fost frică să intervină, neavând armă, și a sunat la 112″, a spus prefectul.
El a precizat că lațul era prins între trei copaci, iar cel mai probabil animalul s-a zbătut timp de câteva ore pentru a scăpa, animalul rupând lațul după ce a smuls din rădăcini arborii.
Potrivit prefectului, bărbatul care se afla acolo a fost sfâșiat de animal, care apoi a fugit în pădure.
Șeful Poliției Dâmbovița, comisar-șef Danil Zepiș, afirma că ursul care l-a ucis pe bărbat este foarte periculos, întrucât este rănit, precizând că sunt așteptați de la Sibiu doi câini specializați, care împreună cu vânătorii să participe la căutarea animalului.
„Ursul este foarte periculos pentru că este rănit. De la Școala de dresaj de la Sibiu vor fi trimiși doi câini specializați, care împreună cu vânătorii vor căuta animalul, după urmele de sânge”, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, șeful Poliției Dâmbovița.
El a precizat că incidentul de miercuri dimineață a avut loc într-o zonă alpină, unde se poate ajunge doar pe jos și în care există multe grădini ale localnicilor.
Potrivit șefului Poliției Dâmbovița, incidentul a avut loc pe proprietatea victimei, însă nu s-a stabilit dacă bărbatul ucis este cel care pusese capcana în care a rămas ursul.
Incidentul de miercuri dimineață a avut loc pe același fond de vânătoare de unde provine ursul care a atacat trei persoane, sâmbătă, în acea zonă fiind instituită carantina pe o distanță de 30 de kilometri.
Incidentul a avut loc la o distanță de aproximativ zece kilometri de locul în care sâmbătă a avut loc primul atac al ursului.
Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacați, sâmbătă, de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe față, la gât, la picioare și la coapse. Inițial, femeia a fost internată la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, iar cursul serii, a fost transferată, cu o ambulanță, la Spitalul de Arși din București, unde a fost supunsă unor intervenții chirurgicale.
Incidentele au avut loc într-un interval de aproximativ șase ore, în județul Dâmbovița, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate.
De asemenea, animalul a atacat și un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă mașină. Acesta a suferit leziuni pe spate și la față.
Sâmbătă seară, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anunțat că a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni să poată fi împușcat, spunând că trebuie intervenit sâmbătă noapte, nu mai târziu, pentru că animalul este suspect de turbare și poate ataca alte persoane.
Sâmbătă noapte, vânătorii au împușcat ursul la marginea localității Pietroșița, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, susținând că este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.
Primele date ale autopsiei au arătat că ursul era turbat. În aceste condiții, a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porțiune de 10 kilometri și o zonă de protecție pe o porțiune de 30 de kilometri.
Prefectul de Dâmbovița, Dragoș Rusu, anunța, duminică seară, că a fost constituit Centrul local de combatere a bolilor, care va coordona vaccinarea pe o rază de trei kilometri a câinilor și pisicilor din Pietroșița și Buciumeni, localități pe unde a trecut ursul turbat care a atacat trei oameni.
Prefectul mai spunea că „situația este foarte gravă, dar este sub control”.
Totodată, au fost constituite echipe formate dintr-un polițist, doi jandarmi și un vânător care să patruleze în localitățile dâmbovițene Pietroșița, Moroieni și Buciumeni, unde ursul a atacat trei persoane, una dintre acestea murind.
„Patrularea se va face în intervalul orar 16.00 – 2.00, pentru ca, la nevoie, să poată acționa. După ce a fost împușcat ursul, nu am mai avut apeluri de la cetățeni că ar mai fi văzut vreun urs. Am convingerea că problema s-a rezolvat. Ori ursul împușcat este cel căutat, ori a plecat în habitatul lui. Patrula mixtă va fi la treabă atât timp cât va fi nevoie. Sâmbăta și duminica vor acționa și pe timpul zilei”, declara șeful Poliției Județene Dâmbovița, Danil Zepiși.
După ce un urs a atacat trei persoane, șefii inspectoratelor județene de poliție și de jandarmi din Dâmbovița au făcut apel la populație să anunțe imediat autoritățile dacă obervă urși aproape de zona locuită și să evite să le ofere hrană.