Rovana Plumb: Explorarea gazelor de șist nu va afecta comunitățile și plajele de la Marea Neagră
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, că explorarea gazelor de șist din zona litoralului românesc nu va afecta sub nicio formă comunitățile și plajele de la Marea Neagră.
„În momentul în care am aprobat prima subfază a explorării în zona litoralului, am discutat că nu vor fi afectate sub nicio formă comunitățile și plajele. Am discutat clar cu compania ca în momentul în care peste doi ani de zile vor începe partea efectivă de explorare, de montare a unei sonde identice cu cele care există pe teritoriul României, aceasta să fie la o distanță astfel încât zona turistică să nu fie afectată, zona comunităților locale să nu fie afectată sub nicio formă, din punct de vedere al cetățenilor, mediului, sănătății, liniștii lor”, a spus Rovana Plumb.
Ea a precizat că, dacă prospecțiunile care vor începe din toamna acestui an pe litoral vor demonstra că se poate începe o eventuală explorare, prin montarea unei sonde, atunci această explorare nu poate avea loc mai devreme de doi ani.
„Tehnologia nu presupune fracționare hiodraulică. Această exploatare care conține ca tehnologie fracturarea hidraulică nu poate începe mai devreme de cinci ani de zile din acest moment”, a mai spus Rovana Plumb.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că deocamdată se pune doar problema explorării gazelor de șist, care se face prin metode convenționale care nu implică nicio temere pentru mediu, el arătând că decizia de a folosi aceste resurse va fi luată peste cinci ani.
„Deocamdată nu se pune problema decât de explorare. Explorarea se face prin metode convenționale, deci nu există absolut nicio temere pentru mediu. Dacă după 4-5 ani și după ce cheltuie – cei care fac explorări în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta – dacă după aceea o să rezulte că avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai înțelept decât al meu va spune dacă stând pe gaze le și folosim sau continuăm să le importăm de la Gazprom, cum văd că se dorește”, a spus Ponta.
El a arătat că gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftină, inclusiv pentru populație, fiind aceea de a folosi resursele interne.
„Vrem să avem gaz – în primul rând să nu mai importăm din Rusia – vrem să-l avem mai ieftin și vrem să facem industria românească competitivă și sigur și cheltuielile pentru populație mai mici? Atunci trebuie să avem gaz. Dacă nu, dacă-l importăm din Rusia, o să fie scump. E foarte simplu”, a spus Ponta.
El a arătat că Romgaz exploatează în Ardeal gaz de 20 de ani prin această metodă și nimeni nu a spus că se află în pericol.
„Cum e cu gazele de șist, deocamdată, că am văzut în special de prin zona Oradea – acolo toată lumea se pricepe la gaze – deocamdată Romgazul exploatează de 20 de ani în Ardeal, în Transilvania gaze prin această metodă și nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea să spună în ce pericol e”, a spus Ponta.