Prima pagină » Știri » Rovana Plumb: Nu mai sunt probleme cu urșii, acum sunt probleme cu șacalii și mistreții din Deltă

Rovana Plumb: Nu mai sunt probleme cu urșii, acum sunt probleme cu șacalii și mistreții din Deltă

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, la Târgoviște, că nu mai există probleme cu urșii și că acum ministerul este preocupat de "situația creată în Delta Dunării" din cauza șacalilor și a mistreților, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, la Târgoviște, că nu mai există probleme cu urșii și că acum ministerul este preocupat de „situația creată în Delta Dunării” din cauza șacalilor și a mistreților, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu mai avem probleme cu urșii, acum avem alte preocupări la nivelul Departamentului de Biodiversitate, cu șacalii și mistreții din zona Deltei Dunării, pentru care există un grup de lucru care va corecta și va clarifica, într-un mod cât se poate de tranșant, ce înseamnă prezența lor acolo și ce daune pot provoca dacă nu sunt luate măsuri, și mă refer la ordinul de vânătoare, care trebuie reevaluat, așa cum am discutat și cu organizațiile neguvernamentale”, a declarat Rovana Plumb, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește problema urșilor, ea a spus că în zona montană a județului Dâmbovița au mai fost relocați urși.

„Legat de problema urșilor, în zona montană a județului Dâmbovița au mai fost relocați urși, iar conducerea Parcului Natural Bucegi susține că efectivul de urși este mult prea mare. Este foarte adevărat, din toate datele pe care le avem la minister, la departamentul Direcția generală protecția naturii, care include componenta de biodiversitate, desigur că avem un studiu făcut în ceea ce privește acest număr de urși care sunt protejați la nivel european. Eu nu
sunt de acord cu împușcarea lor, nici măcar cu vânătoarea, nu sunt și nu voi fi niciodată un fan al vânătorii, nici cu pescuitul nu sunt de acord. Desigur că sunt mulți factori care trebuie luați în considerare și cred că specialiștii trebuie să își spună cuvântul”, a mai spus ministrul Mediului.

În luna septembrie a anului trecut în județul Dâmbovița au avut loc mai multe atacuri ale urșilor asupra oamenilor.

Atunci, un urs a ucis un bătrân de 72 de ani și a rănit alte două persoane – o femeie și un bărbat. Ursul care i-a atacat pe cei trei a fost împușcat, iar în urma analizelor s-a stabilit că acesta era turbat, în zonă fiind instituită carantina.

Tot în septembrie 2012, un bărbat de 63 de ani a fost ucis de un urs tot în Dâmbovița, într-o zonă izolată, unde animalul fusese prins într-un laț, capcana fiind pusă de către victimă.

Citește și