Prima pagină » Știri » Rromânii care AU SPERIAT Parisul. Cât îi costă pe francezi „mizeria Europei”

Rromânii care AU SPERIAT Parisul. Cât îi costă pe francezi „mizeria Europei”

Rromânii care AU SPERIAT Parisul. Cât îi costă pe francezi „mizeria Europei
Cu doar o zi înaintea vizitei pe care o va face în România, pentru a discuta problema romilor, ministrul de Interne francez Manuel Valls a făcut o declarație care aprinde din nou spiritele privind imigrația și discriminarea: „Franța nu poate primi toată mizeria" din Europa și din lume.

Cu doar o zi înaintea vizitei pe care o va face în România, pentru a discuta problema romilor, ministrul de Interne francez Manuel Valls a făcut o declarație care aprinde din nou spiritele privind imigrația și discriminarea: „Franța nu poate primi toată mizeria din lume și din Europa”. Până la sfârșitul acestei luni, Valls a anunțat că în jur de 7.000 de români și de bulgari vor fi repatriați.

Romii proveniți din România și din Bulgaria constituie categoria de imigranți ilegali cu care Franța a avut cele mai multe probleme în raport cu Uniunea Europeană și pentru care statul francez cheltuiește cei mai mulți bani, pentru a-i trimite înapoi acasă. Suma pe care Franța o cheltuiește pentru fiecare rom trimis înapoi în România se ridică la câteva zeci de mii de euro.

Problema romilor a constituit temă de campanie electorală, a provocat tensiuni diplomatice între București și Paris, ambele părți acuzându-se reciproc că nu fac destule pentru această etnie (România că îi discriminează și nu îi sprijină pentru a fi incluși în societate, Franța că le permite să se stabilească în tabere voluminoase, de unde apoi sunt foarte greu de urnit). Mai mult, o inițiativă legislativă a fostului ministru de Interne francez, care spunea că toți romii aflați ilegal în Franța vor fi trimiși acasă în țările de origine a declanșat procedura de infringement din partea Comisiei Europene, Franța fiind acuzată de discriminare etnică.

Dincolo de toate aceste dispute, cifrele vorbesc însă de la sine. Francezii scot din buzunarul propriu sume exorbitante pentru repatrierea fiecărui imigrant ilegal. Fără a specifica dacă sunt romi sau nu, imigranții ilegali din România și Bulgaria sunt beneficiarii cei mai numeroși ai acestor cheltuieli ale statului francez, arată rapoarte oficiale.

Peste 7.000 de români au fost trimiși acasă anul trecut, pe banii Franței

Legea franceză privind imigrația stabilește faptul că imigranții ilegali care trăiesc sub limita sărăciei și nu au mijloacele necesare să se întoarcă în țările de origine vor fi repatriați pe cheltuiala statului francez. Franța îi plătește fiecăruia un bilet de avion până acasă, precum și o alocație de 300 de euro, iar pentru copii câte 100 de euro. Singura condiție este ca imigrantul ilegal să fi trăit cel puțin trei luni în Franța, în condiții de mare sărăcie.

În 2011, 7.284 de români și 1.429 de bulgari au fost trimiși acasă pe banii Franței, prin această metodă denumită „ajutor umanitar de repatriere”, conform raportului de activitate al Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII). Următorii în topul imigranților ilegali trimiși acasă pe banii francezilor sunt tunisienii, cu 904 persoane repatriate în 2011.

Marea problemă este însă că autoritățile franceze nu au nici o metodă prin care să poată stabili momentul de la care încep să curgă cele 3 luni obligatorii de ședere în sărăcie, pe teritoriul francez. Astfel, se ajunge la binecunoscuta situație în care romii români sunt trimiși acasă cu avionul și cu 300 de euro în buzunar, după care ei se pot întoarce în Franța și pot reintra în acest program. Mai există și situația romilor trimiși special în Franța pentru a intra în acest program și a câștiga cei 300 de euro, fără să îndeplinească această condiției de ședere de 3 luni.

Trebuie remarcat faptul că metoda de repatriere care nu implică plata alocației de 300 de euro a atras mult mai puțini români: doar 160 în 2011. Românii nu se numără printre cei care au solicitat ajutor voluntar de repatriere (imigrantul este cel care cere repatrierea).

În 2011, Franța a cheltuit 20,8 milioane de euro pentru repatrierea imigranților ilegali: 9,4 milioane de euro cu transportul și 11,4 milioane de euro cu ajutoarele financiare. Având în vedere că în 2011 au fost repatriați 15.334 de imigranți ilegali, cu plata de ajutoare financiare excluzând transportul, se poate spune că Franța a plătit în medie 743 de euro pentru fiecare imigrant ilegal repatriat – bani în mână.

Franța plătește, de asemenea, bani pentru reintegrarea socială a imigranților trimiși acasă. Este vorba de proiecte care se desfășoară în țările de origine, pentru ca cei repatriați să își poată găsi un loc în societățile respective. Costul mediu al unui astfel de proiect pe care statul francez l-a plătit, în 2011, a fost de peste 7.000 de euro. Un alt fapt remarcabil care reiese din raportul OFII este că proiectele de integrare socială care implică românii au scăzut drastic, în 2011 față de 2010. Astfel, dacă în 2010 la București se desfășurau 72 de proiecte de reinserție socială a românilor repatriați din Franța, în 2011 au fost doar 10.

Senatul francez: costurile sunt, de fapt, de aproape 21.000 de euro/imigrant

Un raport al Senatului francez arată însă că Franța plătește mult mai mulți bani pentru repatrierea fiecărui imigrant ilegal, dacă este să fie puse cap la cap toate costurile, nu doar cele privind transportul și alocația.

În 2009, fostul ministru de Interne francez Claude Gueant stabilise o țintă de 30.000 de repatrieri ale imigranților ilegali. Senatul a analizat costurile acestei politici privind imigrația.

Astfel, s-a observat că operarea celor peste 2.000 de centre de reținere administrativă pentru imigranți costa 28,8 milioane de euro, bani plătiți de poliție și de jandarmerie. Pe zi, aceste instituții plăteau aproape 40 de euro pentru fiecare imigrant reținut.

Costurile cu transportul către țările de origine se ridicau la 42 de milioane de euro, cele pentru operarea centrelor medicale și sociale la 10 milioane de euro, iar cele pentru drepturile imigranților aflați în custodie, la 5 milioane de euro.

Senatul francez a concluzionat că, pentru a repatria un imigrant ilegal, costurile cu întreaga procedură se ridică la 20.970 de euro pentru fiecare persoană.

Ministrul de Interne Manuel Valls a anunțat recent că va avea „o politică fermă” față de romii care trăiesc în tabere ilegale pe teritoriul Franței. În această vară, au fost desființate mai multe astfel de așezări rudimentare, din suburbiile orașelor Paris, Lyon, Marsilia sau Lille.

Citește și