Prima pagină » Știri » Rudel Obreja, arestat în dosarul „Gala Bute”

Rudel Obreja, arestat în dosarul „Gala Bute”

Rudel Obreja, arestat în dosarul „Gala Bute
Primul arestat în Gala Bute: Rudel Obreja

Tribunalul București a decis, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la abuz în serviciu.

Măsura dispusă de Tribunalul București este executorie, Rudel Obreja urmând să fie încarcerat la Arestul Poliției Capitalei.

Decizia de arestare preventivă poate fi contestată de Rudel Obreja la Curtea de Apel București.

Rudel Obreja a declarat joi, înainte de pronunțarea deciziei instanței , că „se dorește un denunț al său” împotriva Elenei Udrea, pe care însă nu îl va face, pentru că el „nu spune ceea ce vor procurorii”

„Se poartă denunțurile astăzi și toată lumea face denunțuri (….) Asta se dorește: un denunț al meu împotriva doamnei Udrea, pe care nu îl voi face, că nu am cu ce. (…) Obreja nu spune ceea ce vor procurorii”, a adăugat fostul președinte al FRB.

Obreja a mai spus că țara trebuie „să se însănătoșească după 25 de ani de corupție”, dar trebuie să existe și curajul de a spune când lucrurile nu stau așa.

„Astăzi, cu ajutorul dumneavoastră (al presei – n.red.), și nu vă acuz, constat că se întâmplă niște lucruri periculoase. Numeni nu mai are curaj să conteste niște lucuri puse pe masă, de către procurori, din cauza acestei avalanșe de arestări, care se fac cu prezența dumneavoastră, lucruri în parte necesare acestei țări. Țara asta trebuie să se însănătoșească o dată, după 25 de ani de corupție, însă trebuie să avem curajul să spunem când lucrurile nu stau așa, să avem curajul să le spunem, nu să procedăm cum au procedat câte unii care au început să facă denunțuri și să fie bătuți de femei”, a precizat Obreja.

În dosarul „Gala Bute”, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță, fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetați în arest la domiciliu, decizia fiind luată miercuri de Tribunalul București.

Procurorii au cerut avizarea de către Camera Deputaților a solicitării de arestare preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, care va fi analizată duminică în Comisia juridică.

Avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea și pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât și încuviințarea arestării preventive.

În aceeași cauză, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputaților pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuții cu Rudel Obreja și le-a cerut subordonaților săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului să găsească soluții de încheiere a contractului privind finanțarea evenimentului, urmărind obținerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat și el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton. Comisia juridică din Senat a avizat marți solicitarea procurorilor, urmând ca plenul să aibă decizia finală asupra cererii DNA.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupție, precum și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privința soluției de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați, dar și a calificării faptelor reținute în sarcina lui Obreja.

 

Citește și