Prima pagină » Știri » Rudele pacienților morți în incendiul din Constanța, chemate să-i identifice pe cei decedați

Rudele pacienților morți în incendiul din Constanța, chemate să-i identifice pe cei decedați

Rudele pacienților morți în incendiul din Constanța, chemate să-i identifice pe cei decedați
Incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța a ajuns în presa internațională: „Un sistem de sănătate afectat de corupție și ineficiență”

Rudele celor șapte pacienți care au murit în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase au fost chemate să identifice victimele. De asemenea, acestea au fost rugate să aducă câteva dintre obiectele personale ale celor decedați, pentru a putea fi făcute teste genetice.

Rudele celor care și-au pierdut viața în secția ATI au mers azi la morgă. Anchetatorii i-au rugat să aducă obiecte personale ale celor decedați, necesare pentru testele de identificare, informează Stiri.tvr.ro.

”E strigător la cer, că ajungi numai în două săptămâni și să poți să mai recunoști un om, cu care ai trăit practic o viață lângă el. Și să fie greu, după anumite semnalmente, ca să pot să-mi dau seama, într-adevăr, că e mama mea. Ne-a lăsat o durere adâncă în suflet, care nu poate fi înlocuită vreodată. Am dus-o la o evaluare și acum o iau în sicriu, după două săptămâni”.

”Este inexplicabil, nici nu am cuvinte să spun, e foarte greu. (Cu dumneavoastră au vorbit autoritățile?) Nu, nici cu mine. E un coșmar, din care nu cred că o să mă mai pot trezi niciodată. E o pierdere imensă, era mama mea”.

”Am recunoscut-o și vrem să o luăm și să o înmormântăm cum trebuie. Era sora mai mică. Luni am fost la ea ultima oară și am vorbit, era conștientă, avea 59 de ani”.

”Așa e în spital, te bagă în cameră și îți dă pastilele și apoi cine știe când mai vine. Asistentele ar fi trebuit să stea cu pacienții acolo”.

7 din cei 10 bonavi de covid internați la secția ATI la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au murit

În spital se aflau 120 de persoane, care au fost evacuate și transportate la unități spitalicești suport covid din județ. Ca să fie evitate și alte victime, oamenii au fost scoși din spital și pe ferestre.

Deocamdată nu se știe cauza incendiului, dacă instalația electrică a fost suprasolicitată, ori n-au funcționat senzorii de detectare a oxigenului sau a fost vorba de o altă defecțiune.

Aparatura medicală a fost cuprinsă de incendiu și distrusă

ZAFER SADÎC, procuror criminalist, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța: ”Sunt mai multe saloane care au numeroase distrugeri în interior, întreaga aparatură medicală a fost cuprinsă de incendiu și distrusă. Și după ce ne vor oferi informații experții în examinarea incendiilor, respectiv, experții criminaliști și cei de la INSEMEX Petroșani, vom putea spune care putea să fie sursa incendiului. Nu avem cadavre neapărat carbonizate, nu știm exact cauza decesului, dar, pentru certitudinea investigațiilor, am rugat membrii familiilor să ne ofere suficiente probe pentru a putea să realizăm identificarea certă, pe bază de examinări genetice judiciare”.

Lucian Bode: „Au fost două controale în trecut la Spitalul din Constanța și s-au depistat nereguli”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde vineri au murit 7 persoane într-un incendiu, s-au făcut două controale în trecut, în urma cărora s-au depistat nereguli și s-au aplicat sancțiuni.

„La ora 9:48 am fost sesizaţi prin 112, la 9:53 am activat planul roşu, la 9:56 pompierii au ajuns la faţa locului. Cu toate că eram la o distanţă de aproximativ 3,5 km, în mai puţin de opt minute am ajuns la faţa locului. Incendiul a fost localizat şi în mai puţin de o oră a fost lichidat. Am intervenit cu forţe IGSU din Constanţa – peste 140, respectiv cu mijloace din Constanţa – 61 la număr, la care s-au adăugat forţe şi mijloace de intervenţie din Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa”, a dclarat, vineri, ministrul Lucian Bode.

Ministrul a prezentat apoi concluziile preliminare ale tragediei.

Pe componenta noastră, a IGSU, am avut un control desfășurat acolo în luna noiembrie anul trecut, respectiv un control în februarie acest an.

Acolo au fost constatate nereguli și disfuncționalități, au fost aplicate sancțiuni.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele