Rudele unei femei moarte la Spitalul Județean Buzău îi acuză pe medici că nu au intervenit rapid pentru salvarea sa. „Nu le-a păsat niciunui medic, niciunui asistent”

Publicat: 18 10. 2013, 11:17
Actualizat: 25 03. 2019, 21:19

Rudele unei buzoience îi acuză pe medicii de la UPU a Spitalului Județean Buzău că nu au intervenit prompt pentru salvarea femeii și că bolnava a fost plimbată pe la mai multe secții ale unității spitalicești, ea murind la câteva ore după ce a fost adusă cu ambulanța la spital.

Potrivit fiului femeii decedate în Spitalul Județean Buzău, aceasta ar fi început să se simtă rău în urmă cu câteva zile, iar joi rudele bolnavei au decis să solicite o salvare pentru a o transporta la spital. Femeia acuza dureri în piept, motiv pentru care rudele au luat hotărârea să o ducă la medic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii spun că salvarea a ajuns cu întârziere, după care, odată ajunsă la spital, femeia ar fi fost lăsată să aștepte mai multe ore la Unitatea de Primire Urgențe a spitalului, deși starea ei era vizibil gravă.

„Am sunat la ambulanță la ora 11 fără 11 minute și mi-au spus că nu e disponibilă nicio mașină. După aceea, am sunat iar și mi-au spus, la fel, că nu e disponibilă nicio salvare. Pe la 11 și jumătate a venit ambulanța. I-au luat tensiunea și au adus-o la spital”, a declarat Marian Șușu, fiul pacientei.

Bărbatul spune că la UPU femeia a fost lăsată să aștepte aproape două ore până când a fost văzută de un doctor. Deși se simțea foarte rău, niciun medic nu ar fi vrut să o consulte pe motiv că la rând sunt cazuri mult mai grave.

„Nu le-a păsat niciunui medic, niciunui asistent. Dacă le băgam bani în buzunar probabil că o luau imediat, a făcut un preinfarct, a stat o oră cu dureri pe scaun și abia apoi au luat-o. Am ținut-o de mână, nu era inconștientă, a vorbit cu mine, o oră mai târziu după ce am vorbit cu ea a decedat. Nici măcar nu am bani s-o înmormântez, dar să-i mai dau în judecată. Voi face plângere la Colegiul Medicilor, dar nu se va rezolva nimic. Vreau să nu mai pățească nimeni ca mine”, a adăugat fiul femeii decedate pe holurile Spitalului Județean Buzău.

Rudele femeii cred că aceasta a murit cu zile, pentru că medicii nu au preluat-o mai repede pentru îngrijiri și tratament, în condițiile în care bolnava ar fi suferit inițial un preinfarct și apoi un infarct.

„Cred că vinovat e cel care a considerat că asta nu e o urgență. Doamnele de la Urgențe, când vii și spui că nu mai poate, spun că sunt alții mai grav. Nu se poate așa ceva. Așa se așteaptă aici, câte două-trei ore. După care, uite rezultatul: moare un om. Dacă ar fi văzut-o cineva mai devreme, poate că s-ar mai fi făcut ceva pentru ea. A murit cu zile, a stat o oră jumătate, două pe hol, iar ea a făcut preinfarct și apoi infarct”, a declarat o altă rudă a femeii decedate.

Rudele femeii moarte susțin că aceasta ar fi ajuns în atenția unui medic de la UPU după aproximativ două ore de la apelul la 112, după care ar fi fost plimbată de la Urgențe la Cardiologie, iar în final la Terapie Intensivă, unde a și murit joi după-amiază.

Conducerea Spitalului Județean Buzău susține însă că bolnava de 54 de ani a ajuns foarte târziu la medic și nu se mai putea face nimic pentru ea.

„Femeia de 54 de ani s-a prezentat la UPU în stare foarte gravă. Debutul bolii era de câteva zile, de duminică se simțea rău. A suferit un preinfarct miocardic, iar apoi s-a instalat infarctul. A fost la UPU, apoi a fost internată la Cardiologie și a decedat la Terapie Intensivă Coronarieni, un compartiment din cadrul Secției Cardiologie. Se așteaptă rezultatul necropsiei pentru a se stabili cauzele decesului”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin.

Și medicul cardiolog Mircea Constantinescu care profesează la Spitalul Județean Buzău susține că bolnava a ajuns prea târziu la medic.

„Fiind vorba despre un infarct miocardic după câteva zile de evoluție nu se punea problema de tentativă de reperfuzare și revascularizație, am, adoptat tratamentul conservator care a fost făcut la UPU: cazul a fost grav, evoluția nefavorabilă. Bolnava a fost văzută la 2. 30 de specialist, la 3 și un pic a fost dusă la ATI, nu e o reacție târzie, ea la 2 și jumătate avea tratamentul primit”, a declarat cardiologul Mircea Constantinescu.

În prezent, atât familia bolnavei, cât și conducerea Spitalului Județean Buzău așteaptă rezultatele necropsiei în funcție de care vor face următorii pași. Rudele pacientei decedate spun că după ce vor primi răspunsul de la medicii legiști se vor adresa Colegiului Medicilor, dar și Poliției, pentru ca cei vinovați să fie trași la răspundere.

Femeia decedată la Spitalul Județean Buzău era văduvă, împlinise de curând 54 de ani și avea trei copii.