Rudelele victimelor de la INBI „Matei Balș” vor primi ajutor de la stat. Ce sumă a fost aprobată
Premeirul României, Florin Cîțu, a anunțat că familiile victimelor din urma incendiului de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” vor beneficia de un ajutor de urgență în valoare de 5.000 de lei.
Premierul a făcut anunțul după după ședința de Guvern de miercuri, 3 februarie, în cadrul căreia a fost aprobată hotărârea de Guvern care prevede acordarea acestui ajutor de urgență.
„A fost aprobată o hotărâre de guvern din partea Ministerului Muncii, un lucru pe care l-am făcut și după tragedia de la Piatra Neamț. A fost aprobat o hotărâre de guvern prin care se propune acordarea de ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor aparținătoare a victimelor tragediei de la Institutul Național „Matei Balș”, soldat cu decesul unor bolnavi și rănirea altora. Se propune ca familiile celor afectați să beneficieze de un ajutor de urgență în valoare de 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată”, a anunțat Florin Cîțu.
Incendiul de la „Matei Balș”. Bilanțul morților a ajuns la 11. O femeie de 84 de ani, ultima victimă
O pacientă în vârstă de 84 de ani care a fost transferată după incendiul de la „Matei Balș” a murit la Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București, potrivit Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății a fost informat, miercuri dimineață, despre un deces în rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021, transmite Mediafax.
Este vorba despre o pacientă în vârstă de 84 de ani, transferată după incendiu la Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București. nPacienta a fost diagnosticată cu o formă severă SARS Cov-2 și prezenta multiple comorbidități. Ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului.
Cătălin Apostolescu, medicul care era de gardă în ziua incendiului de la Matei Balș: „Nu am văzut în acea seară instalații de încălzire”
Dr. Cătălin Apostolescu, medicul care era de gardă în ziua incendiului de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș” și purtător de cuvânt al acestui spital, a oferit noi detalii despre ziua tragediei. El a precizat că nu a văzut aparate de încălzire în salonul respectiv, care oricum sunt interzise încă din 2017 în spital, dar nici temperatura în clădire nu era cea mai scăzută.
„Nu era nici foarte frig, nici foarte cald, iar instalația de oxigen era prin pereți. Optimă nu era temperatura, dar nici una în care oamenii să sufere de frig la propriu. Nu știu să fi fost alte aparate de încălzire… există dispoziție, din 2017, că nu sunt permise alte aparate de încălzire. Eu nu am văzut în acea seară instalații de încălzire. A ars un singur salon, iar cel care era față în față a fost distrus mai degrabă de suflu, de căldură. Când căldura a topit și s-au spart geamurile, a fost un suflu în primele zece minute”, a declarat dr. Apostolescu