După model francez și belgian, preoții de la sate vor da lecții de antreprenoriat credincioșilor români la finalul fiecărei slujbe. Astfel, slujitorii Domnului îi vor învăța pe români în limbaj simplu cum să promoveze agricultura și cum să atragă fonduri europene. Decizia s-a luat și vine de sus, de la însuși capul Ortodoxiei Române, Patriarhul Daniel, care a semnat în a doua zi de după Duminica Tomii, un protocol de colaborare cu un alt Daniel, Constantin de data asta, șeful de la Agricultură.
„Nu este pentru prima dată când biserica se implică în astfel de acțiuni. Biserica Ortodoxă a mai semnat astfel de protocoale. De exemplu, am semnat un protocol cu Ministerul Sănătății, prin care promovăm educația sanitară”, declară pentru gândul preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al patriarhiei. El explică și implicarea Bisericii „în tot felul de acțiuni” prin apropierea oamenilor, în mediul rural, de duhovnic.
Reprezentantul Patriarhiei a precizat că, începând de mâine, preoții de la sate vor fi informați despre prevederile protocolului proaspăt semnat.
Reprezentant Ministerul Agriculturii: „Astfel de protocoale există și în alte țări”
Potrivit noului act, preoții vor promova la sat măsuri de sprijinire a agriculturii, precum „instalarea tinerilor fermieri sau crearea fermelor familiale”. Tot cu ajutorul acestora, vor ajunge la sat măsurile de finanțare a agriculturii atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat.
FOTO: Mediafax // Răzvan Chiriță // Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și Patriarhul Daniel semnând protocolul de colaborare dintre cele două instituții
România nu este singura țară în care există astfel de protocoale, susține secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu. „Franța și Belgia sunt doar două exemple. Prin intermediul preoților, informațiile din domeniul agriculturii vor ajunge mult mai repede la populație decât am putea să o facem noi, de la ministerul Agriculturii, ținând cont că nu avem oameni în toate satele”, a explicat pentru gândul reprezentantul ministerului Agriculturii.
Daniel Botănoiu a spus că preotul nu va trebui să intre în detalii tehnice. „În protocol se specifică foarte clar: preotul va trebui să informeze populația la finalul slujbei despre ajutoarele din agricultură sau despre cererile pe care trebuie să le completeze. Această informare nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute”, a mai spus secretarul de stat.
Întrebat dacă preoții vor lua cursuri speciale pentru a învăța ce înseamnă fondurile europene și cum să le explice mai bine enoriașilor ce presupun măsurile de sprijinire a agriculturii, George Grigoriță, consilier patriarhal, spune că nu e nevoie: „Nu este nevoie ca preoții de la sate să participe la cursuri. În fiecare eparhie există un consilier agricol, care are dublă specializare: este atât teolog, cât și inginer. El va fi cel care îi va ajuta pe preoții din teritoriul să înțeleagă mai bine acest domeniul”, explică Grigoriță.
Preoții vor promova agricultura gratis
Preoții le vor vorbi enoriașilor despre avantajele asocierii, despre fermele familiale și despre măsuri precum instalarea tinerilor fermieri la sate.
„Este vorba de susținerea proiectelor Ministerului Agriculturii, în special cele pe fonduri europene. Oamenii de la țară sunt circumspecți atunci când este vorba să primească ceva gratis, așa cum se întâmplă în cazul fondurilor europene. În zona rurală preotul este printre intelectualii satului și enoriașii îi cer sfatul cu privire la diverse probleme”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.
FOTO: Mediafax // Răzvan Chiriță // Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și Patriarhul Daniel semnând protocolul de colaborare dintre cele două instituții
El a afirmat că preoții nu vor fi plătiți suplimentar pentru această activitate.
Potrivit părintelui Stoica, în România sunt aproximativ 14.000 de preoți ortodocși, dintre care mai mult de jumătate activează în mediul rural.
„La fiecare slujbă preoții au incluse rugăciuni pentru recolte mănoase. Sunt rugăciuni de ploaie, când este secetă, sau de contenire a ploii, când plouă prea mult”, a mai spus el.
Ce obiective prevede Protocolul semnat între Biserică și ministerul Agriculturii
Potrivit consilierului patriarhal George Grigoriță, unul dintre obiectivele acestui acord – care a debutat nu cu o strângere de mână, ci o închinăciune – îl reprezintă informarea enoriașilor de la sat cu privire la fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii și a satului românesc prin Programul Național de dezvoltare Rurală. „De asemenea, dorim promovarea valorilor tradiționale ale comunităților rurale în vederea conservării și dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educațional, social și natural al satului românesc”, a mai spus consilierul patriarhal.
Protocolul de colaborare dintre Bisercă și Ministerul Agriculturii a fost semnat pe o perioadă de un an. „Acesta se va prelungi printr-un act adițional la finalul expirării acestei perioade. Biserica a decis se se implice în pentru transmiterea informanțiilor de acest tip”, spune Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Protocolul a fost semnat, luni, 13 mai, la ora 19:00, la Palatul Patriarhal din București. Ministrul Agriculturii, însoțit de secretarul general al ministerului, Daniel Ionescu, și de secretarii de stat Daniel Botănoiu și Valentin Șoneriu.