Rus: Numărul total al cetățenilor cu drept de vot este de 18.292.514
Ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a anunțat, marți, că numărul total al cetățenilor cu drept de vot este de 18.292.514, precizând că la referendumul de duminică vor fi organizate 18.548 de secții de votare, din care 18.242 în țară, cu 1.068 mai multe decât în 2007.
Rus a mai spus că, la referendumul din 19 mai 2007, au funcționat 17.480 de secții de votare.
Numărul secțiilor organizate pentru duminică, 29 iulie, este cu 415 mai mare decât al celor de la alegerile locale din iunie 2012, când au fost 18.133, a mai precizat ministrul.
„Am urmărit să creăm posibilitatea ca un număr cât mai mare de cetățenii să poată să voteze”, a spus Ioan Rus, precizând că acest lucru este în conformitate și cu dorința președintelui suspendat Traian Băsescu.
Totodată, ministrul de Interne a precizat că din Comisia de Transparență și Monitorizare înființată pentru referendumul de duminică fac parte reprezentanții a șapte ONG-uri, care au avut deja întâlniri cu oficiali ai Ministerului Administrației și Internelor (MAI), solicitând deja participarea la mai multe acțiuni de pregătire a referendumului.
Ministrul de Interne a precizat că eforturile ministerului sunt de a organiza un referendum legal, corect. „Ministerul Administrației și Internelor garantează în primul rând românilor, membrilor clasei politice, președintelui suspendat Traian Băsescu și partenerilor străini, că referendumul va fi organizat ca la carte”, a subliniat Rus, care a explicat că, în ultimele zile, s-a întâlnit cu oficiali de la Lisabona, Nicosia, Madrid, care și-au „exprimat încrederea și speranța că referendumul va fi organizat corect”.
Ioan Rus a adăugat că activitatea ministerului de organizare a referendumului va rezista „oricărei expertize postelectorale”.
De asemenea, ministrul de Interne a mai arătat că pe toate șoselele vor fi organizate, duminică, filtre pentru a preîntâmpina turismul electoral, urmând să fie monitorizate toate firmele de transport deținătoare de microbuze sau autobuze. În ziua referendumului, toate mijloacele de transport de acest fel vor fi verificate, microbuzele sau autobuzele trebuind să dețină și să arate actele în baza cărora se deplasează.
„Nu este turism electoral dacă duminică votează 20 de persoane care se află în excursie la mănăstirile din Moldova. Tocmai de aceea, am înființat secții de votare suplimentare, pentru ca orice cetățean să poată vota în conformitate cu legislația”, a mai spus Rus.