Prima pagină » Știri » RUSALII 2012. Aproximativ 15.000 de credincioși au ajuns deja pe muntele Șumuleu Mic. Alte 40.000 de persoane urcă spre locul de pelerinaj

RUSALII 2012. Aproximativ 15.000 de credincioși au ajuns deja pe muntele Șumuleu Mic. Alte 40.000 de persoane urcă spre locul de pelerinaj

RUSALII 2012. Aproximativ 15.000 de credincioși au ajuns deja pe muntele Șumuleu Mic. Alte 40.000 de persoane urcă spre locul de pelerinaj
Aproximativ 15.000 de credincioși catolici din întreaga lume au ajuns, sâmbătă dimineață, pe muntele Șumuleu Mic, pentru a participa la procesiunea de Rusalii, iar, la ora transmiterii acestei știri, alte 40.000 de persoane urcă spre locul de pelerinaj, unde la ora 12.00 va fi oficiată o slujbă.

Aproximativ 15.000 de credincioși catolici din întreaga lume au ajuns, sâmbătă dimineață, pe muntele Șumuleu Mic, pentru a participa la procesiunea de Rusalii, iar, la ora transmiterii acestei știri, alte 40.000 de persoane urcă spre locul de pelerinaj, unde la ora 12.00 va fi oficiată o slujbă.

Cei mai mulți credincioși vin pe muntele Șumuleu Mic urmând drumul pelerinajului, însă există și persoane care parcurg în genunchi „Drumul Crucii”, un drum în pantă, foarte greu de urcat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Majoritatea pelerinilor au venit pe jos, de la zeci de kilometri depărtare, intonând cântece religioase. Alții însă au parcurs sute de kilometri, cum este cazul unui misionar din Ungaria, Fodor Krisztian, care a plecat din Pecs în urmă cu 54 de zile.

„Am pornit din Pecs în 4 aprilie. Este pentru a treia oară când vin pe același traseu, pe jos, până la Șumuleu. Am parcurs peste 1.000 de kilometri, am mers prin ploaie, cu un rucsac de 30 de kilograme în spate, mi-a fost frig, mi-a fost cald și când am ajuns în Miercurea Ciuc, am fost recunoscător Domnului că m-a ajutat. E incredibil că sunt aici”, a spus credinciosul.

Credincioșii care au ajuns vineri seară la Șumuleu s-au spovedit la Catedrala Franciscană, apoi s-au rugat la statuia Fecioarei Maria făcătoare de minuni pentru „sănătate, bunăstare și pace în întreaga lume”.

„Cred cu tărie că toți creștinii trebuie să fie uniți în credință. Suntem diferiți, dar mai multe sunt lucrurile care ne unesc decât cele care ne despart. Țara dumneavoastră este fascinantă. Am 70 de ani și ieri (n.r. – vineri) am mers pe jos câte un kilometru pentru fiecare an din viața mea. Am mers foarte încet, dar cu o voință de fier, determinat să ajung la Șumuleu”, a spus Tony Arthur din Marea Britanie.

Sâmbătă dimineață, peste 3.000 de pelerini din Ungaria au ajuns la Miercurea Ciuc cu trenurile „Nostalgia”, „Expresul de Șumuleu” și „Rapidul Secuiesc”, ei urmând să participe la procesiunea de Rusalii.

Procesiunea religioasă de sâmbătă este cea de 445-a din seria pelerinajelor de Rusalii de la Șumuleu. Motto-ul pelerinajului este „Cu Maria, mama lui Iisus”.

Soborul de preoți a pornit în procesiune la ora 10.30, din fața Catedralei Franciscane din Șumuleu.

Laborumul, drapelul sfânt al Șumuleului, care are 35 de kilograme, este purtat de doi absolvenți ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Segito Maria” din Miercurea Ciuc, Csucs Istvan și Antal Elod. Totodată, simbolul basilicii mici va fi purtat de un alt elev al liceului.

La ora 12.30, va începe slujba de Rusalii pe muntele Șumuleu Mic. Slujba va fi oficiată de Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, iar oratorul va fi preotul doctor Tempfli Imre, preotul Eparhiei catolice magiare din Stuttgart, el fiind coordonatorul unei asociații umanitare din Germania.

La pelerinaj sunt așteptate peste 100.000 de persoane.

În 2011, aproximativ 120.000 de persoane au participat la pelerinajul de Rusalii de pe muntele Șumuleul Mic din județul Harghita.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Șumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrală și de Est și își are originea în vremuri străvechi.

În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioșilor din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin religia unitariană. Credincioșii adunați la Șumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. După respingerea atacului, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbații s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat la Dumnezeu și la Sfânta Fecioară, exprimindu-și astfel recunoștința pentru obținerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni din toate colțurile lumii vin anual în pelerinaj la Șumuleu Ciuc și participă la procesiunea religioasă.

Citește și