Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media al Federatiei Ruse (Roskomnadzor) a ordonat presei să nu mai folosească termenii ”invazie”, ”ofensivă” sau ”declaraţie de război”.
Moscova îşi denumeşte intervenţia în Ucraina „o operaţiune militară specială”, menită să „menţină pacea”.
„Subliniem că doar sursele oficiale ruse dispun de informaţii actuale şi fiabile”, a notat Roskomnadzor într-un comunicat, citat de AFP. El a acuzat mai multe instituții de presă că au răspândit „informații neadevărate, nesigure și semnificative din punct de vedere social” despre bombardarea orașelor ucrainene de către armata rusă, dar și despre moartea civililor.
Joi, liderul rus Vladimir Putin a declanșat o invazie pe scară largă a Ucrainei, care a ucis zeci de oameni, a forțat peste 50.000 de persoane să fugă din Ucraina în doar 48 de ore și a stârnit temeri de un conflict mai mare în Europa.
Au trecut doar câteva zile de când Rusia a atacat Ucraina, iar peste 120.000 de ucraineni și-au părăsit ţara până în acest moment, informează agenţia ONU pentru Refugiaţi.
Înaltul Comisar adjunct al ONU pentru Refugiaţi, Kelly Clements, a declarat într-un interviu pentru CNN că situaţia era de aşteptat să se înrăutăţească.
„Acum vedem peste 120.000 de oameni care au plecat în toate ţările vecine”, a spus ea.
„Recepţia pe care o primesc de la comunităţile locale, de la autorităţile locale, este extraordinară. Dar este o situaţie dinamică. Suntem, într-adevăr, destul de devastaţi, evident, de ceea ce urmează”.