Administraţia de la Kremlin a respins, vineri, apelurile preşedintelui SUA, Joseph Biden, privind eliberarea lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse.
„Statele Unite şi Rusia au convenit să prelungească Noul Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (Noul START) cu cinci ani. (…) În acelaşi timp, i-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de cea a predecesorului meu, că s-au încheiat zilele în care Statele Unite asistau pasiv la acţiuni agresive – interferenţe în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea propriilor cetăţeni. Nu vom ezita să prezentăm Rusiei costurile acestor acţiuni şi să ne apărăm interesele vitale”, a declarat Joseph Biden.
„Condamnarea motivată politic a lui Aleksei Navalnîi şi eforturile ruse de reprimare a libertăţii de exprimare şi de participare la manifestaţii paşnice ne preocupă profund pe noi şi comunitatea internaţională”, a mai spus liderul de la Casa Albă.
Preşedinţia Rusiei a respins criticile lui Joseph Biden. „Este vorba de un ton foarte agresiv şi neconstructiv. Orice sugestie privind ultimatumuri este inacceptabilă” a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat, în cursul zilei de vineri, că i-a solicitat ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, eliberarea din închisoare a liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi.
Borrell, aflat în vizită la Moscova, a declarat că dialogul cu oficialul de la Moscova a fost unul deschis și intens, după cum relatează site-ul agenției Agerpres.
„I-am transmis ministrului Lavrov preocuparea noastră produndă și apelul nostru pentru eliberare și pentru deschiderea unei anchete privind otrăvirea (lui Navalnîi, n. red.)”, a declarat Borrell în cadrul conferinței de presă comună cu Lavrov.
În ceea ce privește situația lui Navalnîi, Josep Borrell a explicat că în acest moment nu există nicio propunere oficială din partea vreunui stat membru privind impunerea de noi sancțiuni europene la adresa Moscovei.
Cu toate acestea, spune șeful diplomației europene, miniștrii de Externe și liderii statelor membre vor continua să discute despre relațiile țărilor lor și ale Blocului comunitar cu Rusia.
El a adăugat că următoarele discuții la nivel înalt al șefilor de state și de guverne din UE pe această temă ar urma să aibă loc în luna martie. Borrell a mai spus că vizita sa la Moscova „face parte din pregătirile pentru această dezbatere”.
În acest sens, „o anchetă completă şi transparentă ar ajuta la clarificarea celor întâmplate în cazul otrăvirii lui Navalnîi”, a insistat oficialul european.