Rusia își ia angajamentul să apere Belarusul în fața Occidentului

Publicat: 15 02. 2012, 11:52
Actualizat: 18 03. 2012, 17:22

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut această afirmație după ultima rundă de negocieri privind definirea priorităților politicii externe a celor două foste republici sovietice, care au purtat discuții privind o eventuală unire. S-au înregistrat progrese foarte mici, deși cele două state vecine au rămas aliate, în pofida unei dispute de anul trecut generată de creșterea prețurilor la exporturile rusești de energie.

"Ne referim la natura sancțiunilor politice luate de partenerii noștri europeni și americani. Problemele nu trebuie rezolvate prin presiuni", a adăugat el. Lavrov nu a menționat măsurile pe care le-ar putea lua Rusia. Omologul său belarus, Serghei Martinov, a respins sancțiunile occidentale ca fiind "lipsite de fundament".

Statele Unite și Uniunea Europeană au interzis intrarea pe teritoriile lor a lui Lukașenko și a altor câțiva oficiali locali, din cauza acuzațiilor privind fraudarea alegerilor prezidențiale din 2006, când acesta și-a asigurat un al treilea mandat. Anul trecut Washingtonul a impus sancțiuni financiare companiei petroliere din Belarus Belneftehim. Statele Occidentale consideră că Lukașenko hărțuiește opoziția, cenzurează presa independentă și a fraudat alegerile în mod sistematic începând din anii ’90.

Progresele în vederea unei uniuni politice au fost întârziate de dezacordurile între președintele rus Vladimir Putin și Lukașenko, deși liderul de la Kremlin a vizitat la sfârșitul anului trecut orașul Minsk, iar Belarus a primit prețuri la gaz sub nivelul celor propuse altor foste state sovietice.