Rusia spune că a produs primul lot de vaccin anti-Covid-19 din lume pentru animale
Rusia a produs primul lot – 17.000 de doze – de vaccin anti-Covid-19 din lume pentru animale, a anunţat vineri Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor), relatează Reuters.
Primul lot de vaccin va fi furnizat mai multor regiuni din Rusia
Primul lot va fi furnizat mai multor regiuni din Rusia, a precizat Rosselkhoznadzor într-un comunicat.
Companii din Germania, Grecia, Polonia, Austria, Kazahstan, Tadjikistan, Malaezia, Thailanda, Coreea de Sud, Liban, Iran şi Argentina şi-au exprimat interesul pentru a achiziţiona vaccinul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul transmiterii virusului între oameni şi animale. Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia a declarat că vaccinul va putea să protejeze speciile vulnerabile şi să împiedice mutaţiile virale.
„Circa 20 de organizaţii sunt gata să negocieze înregistrarea şi furnizarea vaccinului către ţările lor. Documentele pentru înregistrarea în străinătate, în special în Uniunea Europeană, sunt în curs de pregătire”, a spus Rosselkhoznadzor.
Specialiști: „Vaccinarea anti-COVID a animalelor de companie ar putea deveni necesară”
Potrivit ipotezelor prezentate într-un articol scris de un grup de specialiști pentru revista Virulence la începutul anului, pentru a opri răspândirea Covid-19, ar trebui să se considere și vaccinarea pisicilor și a câinilor.
Câțiva specialiști din cadrul Universității East Anglia și Universitatea din Minnesota, SUA, au scris un articol, în care arată că tergiversarea vaccinării animalelor de companie „prezintă un risc semnificativ pe termen lung pentru sănătatea publică”.
„Nu este un scenariu fantezist. Vaccinarea unor specii de animale domestice pentru COVID ar putea deveni necesară pentru a reduce răspândirea infecției cu noul coronavirus”, au afirmat specialiștii.
Profesorul de genetică evolutivă Cock van Oosterhout, unul dintre autorii lucrării, amintește de Danemarca, guvernul țării nordice sacrificând anul trecut milioane de nurci după ce au fost depistate sute de cazuri de COVID în rândul acestor animale. Se știe, de asemenea, că pisicile și câinii pot contracta coronavirusul și că nu dezvoltă simptome.