Prima pagină » Știri » S-a dat verdictul! Închisoare cu suspendare pentru 19 polițiști din 22 acuzați de luare de mită

S-a dat verdictul! Închisoare cu suspendare pentru 19 polițiști din 22 acuzați de luare de mită

S-a dat verdictul! Închisoare cu suspendare pentru 19 polițiști din 22 acuzați de luare de mită
19 din cei 22 de polițiști din Brăila acuzați că luau mită de la șoferi pentru a le trece cu vederea încălcări ale legislației rutiere au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia, după un proces care a durat aproape 5 ani, e definitivă.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de DGA, Curtea de Apel Galați a decis condamnarea definitivă a 19 polițiști din 22 trimiși în judecată, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brăila – Biroul Rutier.

Polițiștii au primit închisoare cu suspendare între 2 ani și 6 șuni și 3 ani.

Ca pedeapsă complementară, instanța a dispus interzicerea mai multor drepturi ale inculpaților, printre care și acela de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii, precum și obligativitatea de a presta și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.

În luna mai 2015, Poliția din Brăila a fost decimată în urma unei acțiuni a Direcției Generale Anticorupție. Un număr de nouă șoferi și 26 de polițiști de la Poliția Municipală Brăila – Biroul Rutier, de la Biroul de Ordine Publică și de la Serviciul Rutier au fost vizați de percheziții.

Anchetatorii aveau indicii că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în schimbul primirii de bani sau alte foloase, polițiștii nu au luat măsurile legale când au depistat persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier.

Ulterior, 22 de polițiști au fost trimiși în judecată, iar pe perioada procesului ei au fost suspendați din funcții și puși la dispoziție.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 17 ianuarie – 21 aprilie 2015, grupul format din cei 22 de polițiști a săvârșit un total de 127 de acte materiale și 4 situații de complicitate.

„Complexitatea cazului rezidă în caracterul de fenomen al comportamentului agenților de poliție, aceștia obținând sume de bani de la conducătorii auto care încălcau regulile privind circulația pe drumurile publice, în mod constant și prin moduri de operare similare”, arată DGA.

Foto: caracter ilustrativ

 

Autor

Citește și