Dragoș Ciupercescu a depus plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din cauza condițiilor de detenție, potrivit digi24.ro.
Bărbatul a fost condamnat defitinitiv în 2007 la 18 ani de închisoare după ce a detonat o grenadă în apropierea Liceului „Jean Monet” din București pe 6 noiembrie 2002.
Acesta a făcut mai multe plângeri de-a lungul timpului invocând aglomerația din închisoare, lipsa de căldură, precum și expunerea la fum de țigară. De asemenea, acesta și-a exprimat nemulțiumirea și față de modul în care autoritățile îi dădeau voie să comunice cu soția lui din Italia: prin informarea autorităților din penitenciar în legătură cu numerele de telefon pe care voia să le apeleze.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că Dragoș Ciupercescu trebuie să fie despăgubit de statul român cu 3.000 de euro pentru condițiile în care a fost incarcerat la penintenciarul din Giurgiu și cel din Jilava.
Însă decizia nu este una definitivă, astfel încât statul român poate contesta decizia în termen de 3 luni la Marea Cameră de la CEDO.
Dragoș Ciupercescu a fost eliberat condiționat în 2016, deși fusese condamnat la 18 ani de închisoare.
Atentatul din apropierea Liceului „Jean Monnet” din București
În noaptea de 10 spre 11 august 2002, Ciupercescu a furat, din depozitul de muniții al UM 01348 din București, șapte grenade de mâna defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniție și 144 de cartușe calibrul 7,65.
Ulterior, pe 6 noiembrie 2002, bărbatul a detonat pe trotuarul din fața Liceului „Jean Monnet” din București una dintre grenadele furate. Acțiunea lui a condus la rănirea a cinci elevi și distrugerea mai multor bunuri materiale.
La câteva luni după, pe 14 martie 2003, Dragoș Ciupercescu a amplasat o altă grenadă pe o alee din Parcul Cișmigiu din București, însă proiectilul nu a explodat.
În acea perioadă, bărbatul trimitea autorităților române scrisori anonime în care revendica cele două atentate și solicita sume mari de bani. De exemplu, printr-un apel telefonic, a solicitat Poliției Capitalei 10 milioane de dolari pentru a nu ucide mai mulți copii.
Sursă FOTO: CanCan.ro