S-a prezentat la spital cu febră și tuse. La mai puțin de 24 de ore de la internare a murit
Directorul medical al Spitalului Municipal Rădăuți, medicul Liviu Dubei, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că un pacient în vârstă de 47 de ani, din comuna Marginea, județul suceava, a venit, în 8 martie, la Spitalul Municipal Rădăuți cu febră și tuse, iar după ce a fost consultat de către medicul de gardă de la Compartimentul de Primire a Urgențelor a fost direcționat spre Secția de Boli Infecțioase, unde exista o linie de gardă comună Pneumologie – Boli Infecțioase, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dubei a spus că pacientul a fost consultat de către un medic pneumolog care l-a diagnosticat cu infecție acută a căilor respiratorii superioare și i-a prescris tratament la domiciliu, recomandându-i să revină a doua zi la spital pentru investigații suplimentare, respectiv o radiografie pulmonară.
Directorul medical al Spitalului Rădăuți a mai spus că pacientul a revenit în data de 9 martie și a făcut radiografia pulmonară.
„Pe radiografia pulmonară era aspect de bronho-pneumonie, iar medicii au luat decizia de internare a pacientului în secția de Pneumologie”, a explicat Dubei, care a precizat că din discuțiile cu cei trei medici pneumologi în cazul acestui pacient s-a suspectat o bronho-pneumonie de natură virală.
El a spus că prima doză de antibiotic i-a fost administrată pacientului în jurul orei 14,00, iar în jurul orei 21.00, întrucât bolnavul avea febră, i s-a administrat un medicament antitermic.
Dubei a precizat că starea pacientului a fost stabilă până în jurul orei 2.00 noaptea (n.r. – în noaptea de 9 spre 10 martie), moment de la care a început să se agraveze, astfel că medicul de gardă a luat decizia să-l transfere la Spitalul Județean de Urgență Suceava.
El a spus că a fost solicitată o ambulanță pentru transferul pacientului la spitalul din Suceava și, întrucât autospeciala sanitară nu avea medic, s-a făcut o altă solicitare, fiind trimisă de la Suceava o ambulanță cu medic, cele două mașini întâlnindu-se pe traseu.
Întrebat dacă pacientul a fost testat înainte de a i se fi administrat antibioticul și dacă poate fi suspectată o reacție alergică la antibiotic, directorul medical al Spitalului Municipal Rădăuți a spus că, în mod normal, testarea se face dacă bolnavului nu i s-a mai administrat vreodată acel tip de antibiotic.
„Nu poate fi acuzată o reacție alergică după 12 ore de la administrarea antibioticului. Dacă apare o reacție alergică, apare în două – patru minute de la administrare”, a explicat medicul, adăugând că, din discuțiile cu medicii pneumologi, a reieșit că pacientul nu a prezentat semnele unei reacții alergice.
Medicul rădăuțean a precizat că sunt așteptate și rezultatele necropsiei.
Directorul medical al Spitalului Rădăuți a mai spus că soția pacientului decedat a depus, luni, o reclamație la spital, iar în acest caz este făcută o anchetă internă.
„Ancheta internă a început luni, iar medicul de gardă care s-a ocupat de pacientul respectiv a dat o notă explicativă referitoare la acest caz. Toate documentele depuse la spital vor fi înaintate Consiliului de Etică, for care va analiza și va da o rezoluție”, a mai spus medicul Liviu Dubei.
Purtătorul de cuvânt al Colegiului Județean al Medicilor Suceava, medicul Irina Badrajan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că soția rădăuțeanului care a murit în noaptea de 9 spre 10 martie a depus, luni, o reclamație la acest for profesional în care solicită să se facă cercetări în legătură cu decesul bărbatului, acuzând în acest caz un medic din Spitalul Rădăuți, care l-a internat și i-a prescris tratamentul pacientului respectiv.
„În urma reclamației depuse de familie, cazul va fi analizat în Comisia de Jurisdicție a Colegiului Județean al Medicilor Suceava în baza documentelor medicale aferente acestui caz, de la internarea pacientului și până la decesul acestuia, dar și în baza declarațiilor părților”, a spus Badrajan.
Șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava, medicul Ludovic Abiței, a declarat, luni, că, până în prezent, nu a fost depusă la această instituție nicio reclamație din partea familiei persoanei decedate, dar că DSP Suceava se autosesizează în acest caz și va face o anchetă la Spitalul Municipal Rădăuți pentru a se stabili dacă au fost respectate toate protocoalele și procedurile medicale.