La finalul ședinței Executivului, purtătorul de cuvânt a spus că ordonanța de urgență privind TVR este inițiată de Ministerul de Finanțe și se află în dezbatere publică, iar după ce va avea toate avizele, va fi aprobată, cel mai probabil în ședința următoare a Guvernului.
„Nu e vorba de realocări financiare suplimentare pentru plata acestor datorii, ceea ce se întâmplă de fapt este crearea cadrului legal (…) În momentul în care a apărut disputa legată de pierderea unor drepturi de televizare a Televiziunii Române a diferite manifestări artistice, sportive sau programe, Guvernul a constatat că nu are cadrul legal pentru a interveni în sprijinul televiziunii publice în perspectiva susținerii obligațiilor constituționale pe care aceasta le are”, a spus Dan Suciu.
El a explicat că banii alocați la capitolul de „Chletuieli cu închirierea spațiilor și circuitelor pentru agenții economici din domeniul comunicațiilor” vor putea fi utilizați de TVR pentru plata datoriilor la EBU, o plată care este „urgentă și imperioasă”, alftel TVR va fi eliminată din sistemul european de televiziune și va pierde accesul la programele conferite prin statutul de membru.
„Noi creăm posibilitatea ca Televiziunea Română să-și plătească o serie de datorii la EBU, nu plătim nici datoriile pe salarii, nici celelalte datorii pentru furnizori, nici datoriile pe care televiziunea le are față de angajații care au pierdut procese în instanță. Toate aceste datorii rămân în picioare și evident că ne interesează modul în care televiziunea va gestiona întregul proces și își va achita aceste datorii într-un fel sau altul. Rămân, cred, peste 700 de milioane de lei datorii pe care televiziunea publică le are. Asta nu înseamnă că situația s-a schimbat fundamental la nivelul televiziunii publice, doar va exista cadrul prin care televiziunea va putea să beneficieze de programe de calitate pe care le ia de pe rețelele internaționale”, a spus Suciu.
El a subliniat faptul că Guvernul are cerințe „foarte întemeiate” în ceea ce privește TVR, respectiv a solicitat controlul cheltuielilor și o strategie de funcționare pentru următoarea perioadă.
„Acesta a fost și punctul de vedere al reprezentantului nostru în Consiliul de Administrație al televiziunii și aprecim faptul că în consiliu s-au votat aceste cerințe, în consecință vom avea și o strategie, și un control al cheltuielilor”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului.