„Români, poate nu ne-ați crezut, dar va veni o vreme când ne veți da crezare. Rămân în linia întâi”, a spus unul dintre Coaliției pentru Familie într-o conferință de presă imediat după închiderea urnelor.
Reprezentanții Coaliției pentru Familie au dat vina, pentru eșecul de la referendum, pe Guvern pentru că a dat dovadă de „incapacitate” în a informa românii cu privire la legea ce urma a fi modificată sau cu privire la întrebarea de pe buletinele de vot.
„Să ne amintim că au existat canale media, partide, vocea societății care ne pregăteau zi de zi, ceas de ceas pentru fraudă. Era singurul mesaj pe care-l spuneau: fraudă, fraudă! A fost un referendum extrem de calm cu iregularități care s-au întâmplat în special împotriva susținătorilor referendumului, dar care a dovedit că nu există urmă de fraudă. Nu vom mai relua aici subiectul incapacității Guvernului și a administrației României de a informa publicul românesc cu datele legale strict necesare, cu informația necesară despre legea despre care vorbim de revizuire constituțională, despre întrebarea care este scrisă în buletinul de vot”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate pe Facebook, președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu.
„Fac apel la rațiune, să primim rezultate referendumului cu smerenie și respect pentru demnitatea umană a fiecărui cetățean indiferent de opțiunea exprimată.Acum că s-a terminat referendumul este timpul să spunem stop discursului de ură și manipulării! Rezultatul referendumului pentru revizuirea Constituției va avea multe interpretări și comentarii, unele sau multe supuse manipulării! Exploatarea lor a și început!”, transmite Asztalos Csaba, pe Facebook.
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) arată că, din punct de vedere juridic, nu se schimbă nimic, având în vedere că legea fundamentală a țării nu permite nici acum căsătoria între persoane de același sex.
„Datoria noastră este să limităm discursul de ură și clivajele din societate. Avem nevoie de dialog rațional și consens pe subiecte de interes comun pentru comunitate!”, concluzionează Csaba.
Biroul Electoral Central a anunțat prezența la vot la închiderea urnelor, după două zile de scrutin, în cadrul referendumului pentru familie, aceasta fiind de 20,41%. Drept urmare,referendumul nu a atins pragul pentru validare, conform legii, de 30% dintre cei aflați pe listele electorale permanente.