Prima pagină » Știri » S-a tras linie la sfârșit de an: PREȚUL GRÂULUI, în ușoară scădere pe bursă. Rapița ia avânt, nu însă și porumbul

S-a tras linie la sfârșit de an: PREȚUL GRÂULUI, în ușoară scădere pe bursă. Rapița ia avânt, nu însă și porumbul

S-a tras linie la sfârșit de an: PREȚUL GRÂULUI, în ușoară scădere pe bursă. Rapița ia avânt, nu însă și porumbul
În ultima zi a lui 2019, Bursa pan-europeană cu sediul la Paris a închis în scădere în ceea ce privește cotațiile anuale la grâu, în ciuda revirimentului înregistrat în ultima perioadă, domolit însă de diminuarea prețurilor generate de o producție în revenire înregistrată la nivel european.

Potrivit informării Reuters din 31 decembrie 2019, de la orele amiezii, în scurta ședință de tranzacționare din aceeași zi, grâul de panificație cu livrare în martie 2020 – cel mai activ dintre cele listate pe piața Euronext N.V. – s-a confruntat cu o scădere de 0,25 euro sau 0,1 la sută și s-a stabilizat la un nivel de 188,75 euro tona metrică (EUR/TM) sau 212,08 dolari tona metrică (USD/TM).

Contractul s-a stabilizat în scădere față de nivelul înregistrat în 30 decembrie 2019, atunci când se contabiliza cel mai ridicat nivel al prețurilor din ultimele șase luni, și anume 189,75 EUR/TM. Vârful înregistrat pe 30 decembrie 2019 survine în urma unei adevărate curse a prețurilor înregistrată pe piața mondială a grâului legată de acordul comercial SUA-China, cât și de cererea constantă la export, respectiv de temerile privind recolta totală.

De-a lungul anului, prețurile Euronext înregistrate la contractele futures, incluzând aici și contractul cu livrare în martie a.c., au relevat o majorare negativă de 7,1% față de nivelul de 203,25 EUR/TM înregistrat la sfârșitul lui 2018.

Statisticile arată că producția de grâu a blocului comunitar (UE28) s-a majorat cu 14,5% în 2019, față de recolta din 2018 puternic lovită de secetă, conform datelor agregate de Comisia Europeană (CE).

Cu toate acestea, cursa internațională a prețurilor la grâu, cât și o cerere serioasă și de ultimă oră la export, respectiv o diminuare a suprafețelor însămânțate în toamnă în Franța, Germania și Marea Britanie au susținut revirimentul pieței europene a grâului la final de an.

În altă ordine de idei, piața grâului este atentă la grevele transportatorilor din Franța, în ceea ce privește reforma sistemului de pensii, fapt ar putea bloca mișcarea unor cantități importante de materie primă cu destinația Maroc.

În ceea ce privește contractele futures la rapiță, listate pe Euronext, acestea au terminat anul în forță, cu reveniri semnificative. Situația reflectă impactul celei mai slabe producții la nivel UE din ultimii 13 ani, dar și o cursă a majorărilor de preț înregistrată pe piețele internaționale ale oleaginoaselor.

Tot în ședința de tranzacționare de marți, 31 decembrie 2019, contractul pentru rapiță cu livrare în februarie 2020 a cunoscut o ușoară scădere de 0,3 la sută, până la un nivel de 411,50 EUR/TM.

Era practic o stabilizare de preț față de maximumul de luni, 30 decembrie 2019, atunci când prețul contractului futures la rapiță cu livrare în februarie 2020 atinsese un nivel de 414,75 EUR/TM, cel mai înalt înregistrat din aprilie 2017.

Per total, anul trecut, prețul rapiței s-a majorat cu nu mai puțin de 13 procente.

Piața nu atât de semnificativă a porumbului listat pe Euronext a relevat la rândul său o mișorare a prețurilor spot, la nivel anual, de 5,6 la sută. Astfel, la final de an, prețul s-a stabilizat la un nivel de 168,50 EUR/TM.

Euronext este o bursă pan-europeană cu sediul la Paris și care deține subsidiare în Olanda, Belgia, Franța, Portugalia și Anglia. Bursa a fuzionat în 2006 cu New York Stock Exchange, formând cel mai mare grup bursier, NYSE Euronext, cu o capitalizare totală a companiilor listate depășind 20,6 miliarde $. Aceasta și-a reluat activitatea joi, 2 ianuarie 2020.

 

Autor

Citește și