S-au împlinit 30 de ani de la tragedia de pe stadionul „Ilie Oană”, care a pus capăt Cenaclului Flacăra. Mărturia șefului serviciului Judiciar al Miliției Ploiești
This browser does not support the video element.
Spectacolul a început la ora 18:00 și a continuat până noaptea, când a izbucnit o furtună puternică. Curentul electric a picat, iar stadionul a rămas în beznă. Oamenii au intrat în panică și s-a iscat o busculadă soldată cu 6 morți și mai multi răniți. La acel moment, incidentul a fost trecut sub tăcere de către autoritățile comuniste, iar Cenaclul a fost interzis.
Colonelul în rezervă Andrei Banu, șeful de pe atunci al Judiciarului Miliției din Ploiești, a vorbit în emisiunea Dezbaterile Wyl TV despre incident, transmite Observatorulph.ro. Acesta a declarat că bilanțul oficial al tragediei a fost de șase morți și zeci de răniți. „A doua zi am participat la identificarea cadavrelor și am încercat să stabilim cauza morții: asfixie mecanică prin comprimări toraco-abdominale și leziuni ale organelor interne din cauza busculadei create pe stadion. S-a ajuns aici pentru că, de frica furtunii, oamenii s-au înghesuit să iasă pe cele două porți, insuficient deschise”, a declarat Banu.
El a adăugat că, practic, oamenii au fost striviți de grilaje și chiar călcați în picioare. „Au fost mai multe cauze care au dus la producerea tragediei: accesul, respectiv ieșirea din stadion, care au fost insuficiente, furtuna imprevizibilă, întreruperea curentului electric, care a creat panică. A fost dificil până și pentru noi, judiciariștii, să asistăm la autopsia celor șase victime, care astăzi ar fi avut poate 45-50 de ani. Responsabilitatea anchetei a fost a procuraturii, cum era atunci, parchetul din zilele noastre, însă soluțiile date în acel dosar penal au fost discrete. Impactul fiind deosebit și nouă ni s-a cerut discreție și să încercăm să fim alături de familiile îndoliate”, a continuat colonelul în rezervă.
Un invitat în emisiune a povestit trebuia să ai pile ca să intri în posesia unui bilet la Cenaclul Flacăra. „Atunci, spectacolele susținute de Păunescu creau o isterie în masă”, a explicat el.