Prima pagină » Revolutions » SĂ APĂRĂM ce am câștigat atunci și SĂ CORECTĂM ce am făcut greșit. Ion Iliescu, mesaj la 29 de ani de la REVOLUȚIA DIN DECEMBRIE 1989

SĂ APĂRĂM ce am câștigat atunci și SĂ CORECTĂM ce am făcut greșit. Ion Iliescu, mesaj la 29 de ani de la REVOLUȚIA DIN DECEMBRIE 1989

SĂ APĂRĂM ce am câștigat atunci și SĂ CORECTĂM ce am făcut greșit. Ion Iliescu, mesaj la 29 de ani de la REVOLUȚIA DIN DECEMBRIE 1989
Ion Iliescu, mesaj la aniversarea a 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Vezi de ce crede cel care a preluat puterea după fuga lui Ceaușescu că am îndeplinit punct cu punct Programul Revoluției

Ion Iliescu a transmis, sâmbătă, un mesaj la împlinirea a 29 de ani de la evenimentele din 1989. Cel care a preluat puterea după căderea lui Ceaușescu, reamintește că trebuie să apărăm ce am câștigat atunci și totodată să corectăm ceea ce am făcut greșit, de atunci până acum.

„Se împlinesc 29 de ani de la Revoluția Română, din decembrie 1989, un act de demnitate al poporului român, care își va păstra semnificația în timp, indiferent de manipulările mediatice și politice, indiferent de ceea ce spun și vor spune detractorii ei. O revoluție este în acelaș timp un eșec, și o victorie. Un eșec al vechiului sistem politic, incapabil de dialog cu cetățenii, incapabili să mai administreze o țară și, nu în cele din urmă, rupt de realitate și surd la vocea poporului. O Revoluție este o victorie a voinței populare, a nevoii de schimbare. Mă tem că, uitând cele întâmplate în regimurile dictatoriale, uitând sacrificiile celor care au luptat pentru libertate și democrație, se pot pregăti condițiile unor noi schimbări violente, pentru că ruptura între baza și elitele societăților se adâncește, iar binele public este pus între paranteze”, a scris Ion Iliescu, pe blogul personal.

„România trebuia să se schimbe în 1989. Putea s-o facă pașnic, dacă reușea să construiască o alternativă la guvernarea momentului, iar puterea de atunci ar fi acceptat un partener de dialog pentru o ieșire negociată din totalitarism, precum s-a întâmplat în Polonia. Și aș sublinia că nu degeaba forța motrice a schimbării în Polonia s-a numit ” Solidaritatea„. O alternativă se construiește pe solidaritatea celor care doresc schimbarea”, scrie Iliescu, care crede că Programul Revoluției a fost îndeplinit.

„Am avut, în acești 29 de ani, începând cu zilele revoluției, atât momente impresionante de solidaritate, dar și momente de vrajbă, de divizare, de confruntare. Cu toate acestea am reușit să îndeplinim, punct cu punct, Programul Revoluției, enunțat în seara zilei de 22 decembrie 1989. Cine și-ar fi închipuit atunci că, după nici trei decenii, România va ajunge să prezideze, practic, Uniunea Europeană pentru șase luni de zile? Este cea mai palpabilă dovadă a succesului Revoluției!”

„România s-a schimbat enorm. Și în bine, dar și în rău. Ca orice schimbare, ea are și părți pozitive, dar și părți negative. Cel mai mare pericol pentru democrație, în România, dar și în Europa, îl reprezintă adâncirea inegalităților economice și sociale. Iar contestarea puterii politice se manifestă în întreaga Uniune Europeană. Populism, naționalism, extremisme de tot felul, și putere politică incapabilă să-și mai asume responsabilitățile care îi revin, toate astea scot oamenii în stradă”, avertizează Ion Iliescu, care consideră că politicul trebuie să reziste tentației autoritarismului, antecamera totalitarismului.

„Adevăratul omagiu, și manifestarea recunoștinței față de cei care au reușit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme, este păstrarea democrației și a libertătii. Politicul trebuie să reziste tentației, autoritarismului, antecamera totalitarismului. Împreună, și dincolo de ce ne desparte, până la urmă în mod firesc, putem și trebuie să apărăm ceea ce am câștigat în decembrie 1989, și în același timp să corectăm ceea ce am făcut greșit, de atunci până acum”, a conchis Iliescu.

Procurorii Secției militare din Parchetul Generel au anunțat vineri, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil Dumitrescu, în dosarul Revoluției din decembrie 1989.

Ion Iliescu, membru și președinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare, și Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzați în dosarul Revoluției din decembrie 1989 de infracțiuni contra umanității.

Cercetările au vizat stabilirea situației de fapt în ceea ce privește exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat și a luării deciziilor cu caracter politic și militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naționale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu.

Vă reamintim că Gândul vă propune o imagine completă a Revoluției din Decembrie 1989. O radiografie a ultimului deceniu al comunismului în România și o reconstituire a ultimelor sale zile. Vă prezintă evenimentele așa cum au fost surprinse pe peliculă, dar mai ales cum au fost văzute și trăite de cei care ieșit  în stradă, care și-au pierdut părinții, copiii sau prietenii în lupta pentru libertate, precum și de personajele cheie care au marcat, ulterior, destinul primilor ani de democrație. Citiți pe revolutions.ro, ce s-a întâmplat în fiecare zi a Revoluției din Decembrie 1989.

 

Autor

Citește și