„ -Pățesc ceva dacă plantez cannabis? Întreb pentru un prieten.
-Să zicem că sunt în mașina cu Maria și mă opriți. La alcooltest iese chestia asta? Întreb pentru un prieten.
-Am auzit că gripa face ravagii pe la noi. Pot să folosesc niște pastile care nu se găsesc în farmacii? Întreb pentru un prieten.”
Sunt numeroase mesajele pe care le primim în privat. Cele de sus sunt o mică parte dintre ele.
Majoritatea celor care se încheie cu expresia „Întreb pentru un prieten” conțin solicitări care se situează la limita legii sau dincolo de ea.
Unele poate sunt făcute în glumă, altele poate nu… noi nu putem să știm asta!
Iată de ce am considerat că este bine ca ele să fie analizate și de prietenii noștri… că și noi avem!
Iar dacă glumele nu se confirmă vă garantăm că între ei se va lega o prietenie frumoasă bazată pe comunicare. Doar că atunci ai noștri vor întreba, ai voștri vor răspunde… sau chiar voi, după caz!”, scriu polițiștii pe Facebook.
Potrivit Legii nr.143/2000[4] constituie infracțiuni: cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea,oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc ori a drogurilor de mare risc, fără drept.
După canabis, pe poziția a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanțe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/ crack și LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine și ketamină – câte 0,3%, potrivit RAPORTULUI NAȚIONAL PRIVIND SITUAȚIA DROGURILOR.
foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Interne