SALARIILE BUGETARILOR SE MĂRESC DE LA 1 IUNIE. Executivul a aprobat Ordonanța de creștere a salariilor și pe cea privind restituirea CASS către pensionari

Publicat: 16 05. 2012, 16:11
Actualizat: 29 08. 2012, 11:22

Salariile bugetarilor vor crește cu 8% de la 1 iunie și cu încă 7,4% de la 1 decembrie, ordonanța de urgență care prevede efectuarea acestei majorări fiind aprobată în ședința de miercuri a Guvernului.

De asemenea, Executivul a adoptat și ordonanța de urgență prin care sumele oprite ilegal pensionarilor din contribuții de sănătate vor fi restituite în 16 tranșe lunare.

Potrivit ordonanței privind salariile, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază, salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se va majora în două etape, respectiv cu opt la sută începând cu 1 iunie 2012 față de nivelul acordat pentru luna mai 2012 și cu 7,4 la sută începând cu 1 decembrie 2012 față de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Cuantumul brut al salariilor de încadrare, al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ, care se stabilește în conformitate cu prevederile Legii privind încadrarea și salarizarea în anul 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ, se majorează în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleși condiții.

Pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și din cele aflate în coordonarea primului-ministru și cele aflate sub controlul Parlamentului, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază, indemnizațiilor de încadrare se majorează fără a depăși nivelul stabilit prin Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare.

Pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și din cele aflate în coordonarea primului-ministru și cele aflate sub controlul Parlamentului, ale cărui contracte colective de muncă își încetează valabilitatea după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, salariile se stabilesc potrivit anexei nr. VIII la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, potrivit proiectului de OUG.

Începând cu luna iunie 2012, cuantumul drepturilor prevăzute la articolul 14 din Legea 118/2010, adică ale urmașilor membrilor Academiei Române și urmașilor membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România, ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, indemnizația pentru instituirea indemnizației de merit și indemnizațiile pentru eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care au murit sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, se majorează cu 2,3 la sută față de cuantumul aflat în plată în luna mai 2012, fără a depăși nivelul în vigoare în luna iunie 2010.

Actul normativ mai prevede și majorarea cuantumului compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană și valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și a drepturilor de echipament, care se majorează cu opt la sută începând cu data de 1 iunie 2012 față de nivelul acordat pentru luna mai 2012 și cu 7,4 la sută începând cu data de 1 decembrie 2012 față de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, fără a depăși nivelul în vigoare în iunie 2010.

În același fel se majorează, din iunie, contribuția lunară de care beneficiază personalul neclerical angajat în unitățile ce aparțin cultelor religioase din România.

Personalul din instituțiile publice care a intrat sub incidența Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și ale cărui venituri de natură salarială nu au fost diminuate potrivit Legii 118/2010 nu vor beneficia de majorările salariale prevăzute în proiectul de ordonață de urgență.

În nota de fundamentare care însoțește documentul se arată că impactul financiar al acestor măsuri, pentru anul 2012, este de 858,5 milioane de lei.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%.

Câmpeanu: Pensionarii își vor primi banii automat, nu este nevoie să facă cerere

Ministrul Muncii a anunțat miercuri că pensionarii nu trebuie să depună cerere pentru a-și primi înapoi sumele aferente CASS. „Această restituire se va face automat, prin talonul de pensii. Pensionarii nu trebuie să depună nici o cerere”, a spus Câmpeanu.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunțat tot miercuri că va trimite Corpul de Control să verifice situația de la Poșta Română și Agenția Domeniilor Statului, după ce a primit date care relevă că aceste două companii se află într-o situație economică dificilă, Poșta fiind chiar în pericol de insolvență.

Șeful Guvernului a arătat că fosta conducere a Poștei Române, cu asistența juridică a unui avocat „cunoscut colegilor din PNL”, a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanțelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, și înregistrează datorii de 110 milioane lei către ANAF.

„Circa 250 de directori nou-angajați trebuie să dea explicații la Poșta Română”, a spus Ponta.

El a arătat totodată că Agenția Domeniilor Statului înregistrează creanțe de 375 milioane lei, bani care nu au fost încasați.