Prima pagină » Știri » Salariile personalului din învățământ vor crește cu 15%. Data de la care intră în vigoare majorarea

Salariile personalului din învățământ vor crește cu 15%. Data de la care intră în vigoare majorarea

Salariile personalului din învățământ vor crește cu 15%. Data de la care intră în vigoare majorarea
Salariile personalului din învățământ vor fi majorate cu 15 la sută începând cu data de 1 decembrie, a anunțat, luni, după negocierile cu sindicatele, ministrul Educației, Mihai Cîmpeanu, precizând că de acestă creștere vor beneficia 304.000 de persoane - cadre didactice și personal auxiliar.

„Am convenit ca după ce s-au acordat creșteri salariale de 10 la sută pentru personalul didactic și didactic auxiliar, 5 la sută în martie și 5 la sută în septembrie, după ce s-au acordat creșteri de 12 la sută pentru personalul nedidactic, în luna august, să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creștere de 15 la sută pentru tot personalul din învățământ – didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, a declarat ministrul Educației, la finalul discuțiilor care au avut loc la Palatul Victoria cu reprezentanții sindicatelor din învățământ.

Mihai Cîmpeanu a precizat că după această ultimă majorare de 15 la sută se ajunge la o creștere medie a salariilor din învățământ cu 26,7 la sută, în acest an.

El a mai spus că efortul bugetar pentru aceste ultime majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei pentru cei peste 304.000 de angajați din educație.

„Este vorba despre 221.000 de angajați personal didactic și auxiliar, la care se adaugă 53.000 de angajați personal nedidactic din învățământul preuniversitar, la care se adaugă 30.000 de persoane din învățământul universitar, 23.000 de persoane personal didactic și 7.000 de persoane angajate ca personal nedidactic. În total, 304.000 de persoane vor beneficia de aceste creșteri salariale de 15 la sută, peste majorările deja acordate, de 10, respectiv 12 la sută în 2015”, a mai spus ministrul Educației.

Câmpeanu a adăugat că aceste majorări salariale vor fi prevăzute într-o ordonanță de urgență care va fi promovată în acestă lună.

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) hotărâseră, în 17 septembrie, după întâlnirea cu miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, Muncii, Rovana Plumb, Finanțelor, Eugen Teodorovici, și Dialogului Social, Liviu Pop, să amâne luarea unei decizii privind eventuale proteste, până în 10 octombrie, când reprezentanții Executivului promiseseră că vor ști exact care este majorarea pe care o vor aplica salariilor din educație și de la ce dată, în funcție de datele fiscal-bugetare.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Simion Hancescu arăta că sindicaliștii au solicitat Guvernului o creștere de 15 procente de la 1 noiembrie.

Discuțiile de atunci au avut loc după ce, în 15 septembrie, negocierile dintre premierul Victor Ponta și liderii sindicatelor din Educație nu au ajuns la niciun rezultat, Guvernul propunând o majorare salarială de 10%, de la 1 decembrie, cu plata la 1 ianuarie 2016, în timp ce sindicatele au spus că doresc o creștere de 15%, din noiembrie sau una de 20%, din decembrie.

Solicitările sindicaliștilor din educație de majorare a salariilor au fost transmise guvernanților după ce Executivul a decis creșterea salariilor cadrelor medicale cu 25%, începând din 1 octombrie.

Angajații din sistemul sanitar sunt primii bugetari care primesc salarii mărite înainte ca noua Lege a salarizării să intre în vigoare.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede creșteri salariale în Educație, Administrație și Sănătate, ar urma să ajungă în Parlament pentru dezbatere în sesiunea de toamnă.

Din 1 august au crescut indemnizațiile lunare ale președintelui, prim-ministrului, președinților Parlamentului, șefilor de servicii de informații, miniștrilor, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Senatului și Camerei Deputaților, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ și celui al Curții de Conturi, șefului Secretariatului General al Guvernului și cel al Cancelariei premierului.

Astfel, indemnizațiile lunare ale președintelui țării, prim-ministrului și președinților celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului a fost fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net). Miniștrii și alte categorii de demnitari, inclusiv șefii serviciilor de informații, primesc o indemnizație lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluși și consilierii prezidențiali, care au rang de ministru, conform OUG care se așplică din august.

Aceeași indemnizație brută de 19.055 lei este acordată și miniștrilor-delegați, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor din Senat și Camera Deputaților, secretarului general al Guvernului, șefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ, președintelui Curții de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP și STS.