Directorul Salinei Slănic Prahova, Marius Tănăsie, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că anul acesta, ca niciodată, drumarii au venit din timp să facă aprovizionarea cu sare pentru deszăpezire. În urmă cu doi ani, de exemplu, drumarii au început aprovizionarea în decembrie, însă anul acesta s-au aprovizionat deja de la finele lunii septembrie.
Potrivit directorului Salinei Slănic Prahova, 40 de camioane așteaptă zilnic să fie încărcate cu sare.
Salina Slănic Prahova livrează, zilnic, drumarilor din Giurgiu, Buzău, Brașov, Prahova, Ilfov sau București aproximativ o mie de tone de sare pentru deszăpezire. Până acum au fost date peste 50 de mii de tone de sare.
„Avem contract cu CNAIR. Pentru ei am livrat deja 38.000 de tone de sare. Alți clienți sunt consiliile județene, primării sau firme de deszăpezire. Pentru acestea am livrat deja 15.000 de tone de sare”, a spus directorul Salinei Slănic.
Conducerea Salinei declară că la mină se produce zilnic sare, iar stocurile sunt suficiente.
O tonă de sare pentru deszăpezire costă aproximativ 230 de lei.
Pe lângă un furnizor important de sare pentru deszăpezire, salina Slănic este și o atracție turistică de seamă.
Salina Slănic se află la aproximativ 100 de kilometri de București. Încă din 1853, stațiunea a devenit cunoscută,fiind declarată de interes național. Aici există un volum imens de sare excavată: de 2,9 milioane de metri cubi, fapt care a dus la formarea a 14 încăperi trapezoidale, în total 80.000 de metri pătrați.Fiecare dintre aceste camere are o înălțime de 54 de metri, iar adâncimea salinei este de 208 metri. La pas, unui turist îi ia cam două ore să parcurgă salina în întregime.
Deși are o istorie lungă, salina Slănic a devenit obiectiv turistic abia în 1970, iar accesul vizitatorilor se făcea cu ajutorul unei „colivii”, care cobora prin puțul de extracție până la 208 metri adâncime.
în Salina Slănic, turiștii se pot bucura de un sanatoriu pentru cei cu probleme respiratorii, iar copii vor fi încântați de locurile de joacă (tobogan, leagăne, balansoare, terenuri de sport și sală de biliard).
O cameră spectaculoasă a Salinei Slănic este Sala Genezei, unde pot fi văzute busturile de sare ale lui Traian, Decebal și Burebista.