Salvați Copiii: 53% din elevii români nu iau micul dejun, iar 12% din adolescenți fumează canabis
Proiectul „Alegeri sănătoase”, ce va fi derulat pe parcursul unui an de Salvați Copii în colaborare cu Agenția Națională Antidrog (ANA) și Asociația Școală pentru Sănătate, urmărește să ajute cel puțin 8.000 de copii și adolescenți din grădinițe, școli generale și licee din București și 10 județe din România.
La conferința de presă de lansare a programului au participat ministrul Educației Remus Pricopie și europarlamentarul Daciana Sârbu.
Aceasta din urmă a spus că vrea să schimbe legislația privind hrana copiilor în grădinițe, unde meniurile ar trebui să fie elaborate cu ajutorul unor nutriționiști.
Daciana Sârbu a dat ca exemplu cerealele pe care le consumă copiii la grădiniță și a explicat că, în multe cazuri, acestea au un conținut ridicat de zahăr pentru că astfel este mult mai ușor să-i convingi pe copii să le mănânce.
La rândul său, Remus Pricopie, a subliniat că este foarte important ca numărul orelor de sport să fie suplimentat în școli, precizând că în prezent lucrează 11.000 de profesori de sport și că ar fi nevoie de 16.000, număr la care s-ar putea ajunge în trei – patru ani.
Prin programul „Alegeri sănătoase”, copiii și adolescenții ar urma să fie ajutați de profesori și de voluntari, din rândul elevilor mai mari, să ia decizii bune cu privire la alimentație și stil de viață, precum și de psihologi, să-și regăsească echilibrul emoțional.
În cadrul programului, copiii vor parcurge diferite module, în funcție de grupa de vârstă, în care vor fi abordate aspecte precum alimentația, activitatea sportivă, viața sexuală, fumatul, consumul de alcool și droguri.
Potrivit unui studiu, prezentat de Salvați Copiii, 53 la sută dintre copiii români nu mănâncă micul dejun, situația fiind mai alarmantă în cazul fetelor și în mediul rural. Totodată, consumul de fructe scade după ce copiii împlinesc 11 ani, atât la băieți, cât și la fete, iar activitățile fizice în rândul copiilor sunt sub media internațională.
Peste un sfert – 26 la sută – din băieți și 11 la sută din fete au fumat prima țigară înainte de 13 ani, iar 6 la sută dintre băieții cu vârste între 11 și 15 ani fumează săptămânal.
Totodată, 19 la sută dintre băieți și 11 la sută dintre fete au consumat pentru prima dată alcool înainte de 11 ani. După vârsta de 15 ani, 36 la sută dintre băieți consumă alcool săptămânal.
Studiul a mai relevat că 12 la sută dintre adolescenți fumează canabis și că 17 la sută din fete și 48 la sută din băieți au avut primul contact sexual înainte de 15 ani, iar din aceștia doar 9 la sută au folosit mijloace de protecție.
Cercetarea a fost realizată în perioada 2010 – 2012, pe un eșantion de 5.504 elevi, dintre care 1.681 de 11 ani, 1.763 de 13 ani și 2.060 de 15 ani.