„Șamanul QAnon” negociază cu procurorii scurtarea pedepsei sale după ce a fost diagnosticat cu mai multe boli psihice
Șamanul „Șaman QAnon”, bărbatul care a ajuns să fie considerat emblema tentativei eșuate de insurecție a susținătorilor lui Donald Trump din 6 ianuarie, negociază cu procurorii pentru o condamnare mai ușoară după ce a fost diagnosticat cu mai multe boli psihice, relatează Reuters.
Avocatul șamanului, pe numele său real Jacob Chansley, spune că clientul său a fost diagnosticat cu schizofrenie tranzitorie, tulburare bipolară, depresie și anxietate. Diagnosticul a fost dat de oficial de la Biroul Federal al Închisorilor din SUA (BOP).
Diagnosticele „șamanului” nu au fost făcute încă publice
Diagnosticele nu au fost făcute încă publice. Ele sugerează că starea mentală a lui Chansley s-a deteriorat și din cauza stresului provocat de ținerea lui în izolare la închisoarea din Alexandria, în statul Virginia, spune avocatul Albert Watkins.
Watkins spune că diagnosticele puse de specialiștii de la BOP sunt similare cu cele din dosarele medicale ale clientului său, puse și de medicii militari de la Marina SUA, acolo unde Chansley a fost înregimentat anterior.
Jacob Chansley este unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai lui Donald Trump care au participat la tentativa eșuată de insurecție din 6 ianuarie, instigată chiar de fostul președinte.
Acesta a fost fotografiat în clădirea Capitoliului purtând o pălărie cu coarne și pictat pe față cu steagul Statelor Unite. El este cunoscut în cercurile QAnon ca un înfocat susținător al teoriilor conspirației ridicole ale extremei drepte americane.
În acest moment, el este acuzat de deranjarea ordinii publice și de obstrucționarea unei proceduri oficiale. Watkins nu a dezvăluit ce implică negocierile cu procurorii, însă astfel de negocieri presupun ca acuzatul să pledeze vinovat în schimbul unei condamnări mai reduse.
Watkins spune că clientul său halucinează și crede că este „înrudit cu Iisus sau cu Buddha”. Anterior, Chansley a încercat fără succes să obțină o grațiere din partea lui Donald Trump. La momentul în care încă era președinte în funcție, însă, Donald Trump s-a disociat de susținătorii pe care i-a instigat să atace Capitoliul.