Sănătate în România înseamnă sentință la moarte! Din 5 în 5 ani o tragedie medicală o întrece pe alta/ România, țara care a avut în 5 ani 6 miniștri ai Sănătății și un ministru interimar!
Prăbușirea sistemului medical avut loc în mai multe etape, fiecare dintre ele dezvăluind din ce în ce mai accentuat latura criminală. De la tragedia de la Maternitatea Giulești din august 2010 la tragedia de la Colectiv ce a urmat după cinci ani, acum a venit și rândul unor alte spitale din țară să calce pe urmele unităților sanitare din București. Astfel, pentru a treia oară în ultimii cinci ani sistemul sanitar sanitar și-a dovedit încă o dată limitele și credibilitatea sa s-a prăbușit.
Deși ne-am aștept să învățăm din trecut, tragedia de la Piatra Neamț în care au decedat 10 pacienți stă mărturie faptului că România nu a învățat lecția nici până astăzi. Tragedia ne aduce aminte de alte două cazuri cutremurătoare: incendiul de la Maternitatea Giulești, din august 2010, și cel de la clubul Colectiv, din 2015, când peste 60 de tineri au murit.
La cinci ani de la tragedia Colectiv România a avut un an de guvernare tehnocrată (Guvernul Cioloș), trei ani un guvern PSD, un an de guvernare liberală și cinci premieri.În ulimii cinci ani țara noastră a schimbat șase miniștri ai Sănătății, după ce Nicolae Bănicioiu demisiona din fruntea Ministerului Sănătății
- Patriciu Achimaș-Cadariu 17 noiembrie 2015 -9 mai 2016
- Dacian Cioloș 9 mai 2016 – 20 mai 2016 (ministru interimar)
- Vlad Voiculescu 20 mai 2016 – 4 ianuarie 2017
- Florian Dorel Bodog 4 ianuarie 2017 -29 ianuarie 2018
- Sorina Pintea 29 ianuarie 2018 4 noiembrie 2019
- Victor Costache 4 noiembrie 2019 – 26 martie 2020
- Nelu Tătaru 26 martie 2020 – prezent
Ce s-a întâmplat la maternitatea Giulești: Incendiul din august 16 2010
Un incendiu a avut loc pe 16 august 2010 la secţia de Reanimare a maternităţii Giuleşti din Capitală.Trei nou-născuţi au decedat în seara zilei tragediei. Opt bebeluşi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre aceştia, cu arsuri pe 30, 40 şi 50 la sută din suprafaţa corpului.
A doua zi, încă un nou-născut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Trei zile mai târziu un alt bebeluş a decedat ridicând numărul morţilor la cinci.
În urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii şi 60 de femei. Expertiza oficială a arătat că ștecherul de la aparatul de aer condiționat din salon și priza în care acesta era băgat s-au încins și au luat foc, acestea fiind ascunse în spatele unui dulap. Imediat, cablul a acționat ca un fitil, conducând incendiul la aparatul de aer condiționat.De aici, focul s-a extins rapid la mobilier, iar metalul a început să se topească și să picure.
La 2 aprilie 2015, sentința definitivă a Curții de Apel București a fost:
- Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare cu executare pentru că a lipsit 4 minute din salon
- Bogdan Marinescu a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de doi ani și șase luni
- Electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare
- Totodată, instanța a stabilit despăgubiri de 4,3 milioane de euro pentru a fi achitate, fără nicio amânare, de către „inculpații Spitalul «Prof. Dr. Panait Sârbu»,
- Cârstea Florentina Daniela, Oprea Gigel și Marinescu Bogdan, iar inculpatul Spitalul «Prof. Dr. Panait Sârbu» și în solidar cu părțile responsabile, Ministerul Sănătății și Primăria București”. Compania de asigurare a achitat 510.000 de euro, pe asigurarea de malpraxis a personalului medical.
5 ani de Colectiv: Incendiul care a ucis 65 de oameni
Imaginea tragediei este cunoscută tuturor. La un concert al trupei Goodbye to Gravity a izbucnit un incendiu, care a ucis zeci de tineri și a lăsat urme adânci pe chipul și în sufletul altor zeci. La scurt timp, după ce răniții au ajuns în spitale, au murit alte câteva zeci dintre ei, din cauza infecțiilor cu bacteriile nosocomiale. Managerii de spital au refuzat transferul lor în sănătate și au tergiversat procesul zile în șir, în condițiile în care supraviețuirea lor depindea și de câteva minute.
30 octombrie 2015. Ziua care în urmă cu cinci ani a schimbat România pentru totdeauna. Jumătate de deceniu s-a scurs deja de la tragedia care continuă să fie o rană deschisă pentru România: COLECTIV. Un cuvânt greu de pronunțat astăzi care a scos în stradă românii cu miile. Atunci, mulțimea furioasă a strigat pentru prima dată: „Corupția ucide”. Guvernul Ponta a picat la presiunea străzii. 64 dintre ei nu au supraviețuit flăcărilor și substanțelor nocive inhalate. Unul și-a pus capăt zilelor. Mulți alții au rămas cu semne pe viață: supraviețuitori, părinți, frați, surori, medici, polițiști, asistene, prieteni, pompieri.
La cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 65 de persoane, Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, se declară dezamăgit că nu există încă o decizie definitivă în justiţie, că nu a fost construit un centru pentru mari arşi şi că nu există o lege care să reglementeze funcţionarea spaţiilor publice.
Ce s-a schimbat în sistemul medical românesc după 5 ani de la Colectiv?
Aproape nimic, o spun chiar victimele incendiului Colectiv. Infecțiile nosocomiale sunt tot acolo, în spitalele din România. Președintele României s-a declarat în luna octombrie uimit să afle din presă faptul că spitalele din România au raportat zero decese din cauza infecțiilor cu nosocomiale,
Sistemele de sănătate din state occidentale se confruntă cu problema bacteriilor intraspitalicești, însă în România infecțiile nosocomiale sunt în continuare subraportate. GÂNDUL.RO a încercat să afle care este situația reală din spitale. Surse medicale vorbesc, sub protecția anonimatului, despre „mușamalizare”, „frica” personalului medical de a raporta, dar și despre decese cauzate de superbacterii puse pe seama COVID.
Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea – unul dintre tinerii care a pierit în Colectiv – este de părere că în orice țară normală, Cristian Popescu Pieodone, proaspăt ales primar la sectorul 5, ar fi trebuit să fie la închisoare. Piedone era primarul sectorului 4 în momentul tragediei din Colectiv.
„De cinci ani, de când tot scriu și urlu pe unde apuc pe Facebook și peste tot, observ un lucru. Oamenii spun așa: „Nu mi s-a întâmplat mie, așa că nu există. Lasă că nu mi se întâmplă mie. Și dacă mi se întâmplă mie, eu mă descurc”. Nu vor să creadă, nu vor să iasă din starea lor de confort, nu vor să asculte că se poate întâmplă oricui. Și atunci, cred că asta e, nu vor să învețe lucrul asta”, a spus Narcis Hogea într-un reportaj GÂNDUL.
Cazul Floreasca: femeie arsă pe masa de operație
Un incident foarte grav s-a petrecut în timpul unei operații la Spitalul Floreasca din Capitală la sfârșitului lunii decembrie din anul 2019. O pacientă a fost arsă în timpul intervenției care ar fi fost realizate de medicul Mircea Beuran. Incidentul a fost semnalat de deputatul USR Emanuel Ungureanu și a fost confirmat de ministrul Sănătății, Victor Costache.
Tribunalul București a decis joi seară însă că demiterea medicului Mircea Beuran de la Spitalul Floreasca nu a fost legală și că medicul trebuie despăgubit cu șase salarii.Hotărârea nu este definitivă, poate fi atacată de spital la Curtea de Apel.
Mircea Beuran a fost demis în luna ianuarie a acestui an de ministrul Sănătății de la acea vreme, Victor Costache, de la șefia secției de Chirurgie III de la Spitalul Floreasca, pe care o conducea de 20 de ani, după o cercetare administrativă făcută în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operație. Controlul a relevat că eroarea umană, soldată cu incendierea și apoi decesul pacientei, a fost posibilă pentru că Mircea Beuran ar fi încălcat 10 din cele 33 de obligații contractuale pe care le avea. După sancțiune, Beuran a făcut plângere în instanță pentru a fi repus în funcție.
Mircea Beuran a susținut că nu a fost de la început în echipa care a intrat în operație cu pacienta care a fost arsă în timpul procedurii de la Spitalul Floreasca, el fiind în drum spre spital când s-a întâmplat incidentul.
Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operații de la Spitalul Floreasca, a murit.
Beuran a fost trimis în judecată, în alt dosar, sub control judiciar, de procurorii DNA într-un dosar de luare de mită. Potrivit acuzațiilor, medicul ar fi primit bani și bunuri în valoare de 10.000 de euro ca să ajute o tânără doctoriță să obțină un post de asistent universitar la Universitate