Prima pagină » Știri » SANCȚIUNI. Care e amenda pentru nepurtarea măştii de protecție în spaţiile închise

SANCȚIUNI. Care e amenda pentru nepurtarea măştii de protecție în spaţiile închise

SANCȚIUNI. Care e amenda pentru nepurtarea măştii de protecție în spaţiile închise

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, sâmbătă, că persoanele care nu poartă mască în spaţiile închise stabilite pot fi sancţionate cu o amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, conform Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Totuși, GCS precizează că scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.

„Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate contravenţional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) raportat la art. 65 lit. h, respectiv «nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii» se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 2.500 de lei”, informează GCS, răspunzând unei întrebări a cetăţenilor.

GCS le reaminteşte cetățenilor că purtarea măştii de protecție, care trebuie să acopere nasul şi gura, este obligatorie, începând de vineri, 15 mai, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, potrivit anexei „Măsuri de prevenire şi control a infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, ataşată Hotărârii nr. 24 a CNSU.

La întrebarea dacă vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităţilor cu privire la starea de alertă, GCS a precizat că Legea nr. 55/2020 defineşte cuantumul acestora şi că scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.

„Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) defineşte la Capitolul III ‘Răspunderi şi sancţiuni’, art. 64 – 70 contravenţiile şi cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ. De asemenea, poliţiştii aplică legislaţia în vigoare. Scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, poliţiştii vor acţiona în principal pentru îndrumarea cetăţenilor cu privire la noile reguli”, a menţionat GCS.

Testarea bucureştenilor pentru COVID-19 se va face în şcoli

Mai multe școli din București au primit de la Primăriile de sector adrese prin care li s-au transmis solicitarea Primăriei Capitalei de a deveni centre de testare anti-COVID 19.

Data la care testarea ar trebui să înceapă nu este cunoscută, însă, după 2 iunie, o parte dintre elevii din claselor a opta vor reveni la cursuri în școlile respective, pentru pregătirea Evaluării Naționale.

Printre școlile vizate de Primărie se numără și Școala nr. 195, care este una dintre cele mai mari unități de învățământ din București, scrie Educație Privată.

Citește și