Sancțiuni în cazul copilului născut fără gambe și antebrațul drept: un medic mustrat și altul exonerat
Președintele Colegiului Medicilor Hunedoara, Mircea Artean, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că membrii Comisiei de disciplină au decis sancționarea cu mustrare a medicului Cristina Mustocea, de la Spitalul de Urgență din Petroșani, care a făcut trei ecografii într-un cabinet privat, fără să observe că fătul nu avea gambe și antebrațul drept, și a exonerat-o pe medicul Sidonia Fabiș, de la aceeași unitate sanitară, care a urmărit sarcina mamei.
„Unul dintre medici a fost sanctionat cu mustrare, iar pentru celălalt s-a stins acțiunea disciplinară. Nu vă pot reda în amănunt care a fost motivarea comisiei (…), s-au găsit deficiențe în actul medical, respectiv ecografiile efectuate de către medicul sancționat”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Hunedoara.
Potrivit acestuia, decizia a fost luată în luna martie și a fost contestată de către părinții copilului, acum în vârstă de un an și opt luni, dar și de medicul sancționat cu mustrare. Contestațiile vor fi discutate de Comisia Superioară de Disciplină din București.
Părinții copilului născut fără gambe și antebrațul drept, Corneliu și Elena Cristina Oprea, sunt nemulțumiți de decizia Comisiei de Disciplină și spun că au rămas șocați de „cum își iau medicii apărarea unul altuia”.
„Am primit decizia în scris și am rămas șocați de cum își iau apărarea medicii unul altuia, când e un caz evident de malpraxix. A fost o expertiză făcută de un medic din Sibiu, care a recomandat ca medicul Cristina Mustocea care a efectuat trei ecografii în cabinetul privat, contra cost, și care ne-a spus că vede piciorușele și mânuțele copilului, să facă niște cursuri pentru a putea face ecografii în continuare, însă cei din Comisia de disciplină nu au ținut cont și doar au mustrat-o”, au spus părinții copilului.
Ei povestesc că medicul Cristina Mustocea face ecografii în continuare, „pe același aparat, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic”.
„Acum, ea face în continuare ecografii în același cabinet privat, pe același aparat, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Eu cred că din start doctorul care mi-a făcut ecografiile ar fi trebuit să renunțe să mai facă, să nu mai greșească și a doua oară. Am înțeles că să greșești e omenește, dar în cazul nostru deja s-a depășit măsura. Putea să fie mai atentă. Putea să-și dea interesul. Să spunem că nu observa că nu este mânuța, nu observa un picior, dar să nu vadă că nu sunt două picioare și o mânuță, 15 degețele din 20 e prea mult. Nu ar trebui să mai facă ecografii! Niciodată!”, a spus mama copilului, Elena Cristina Oprea.
Copilul, care a fost botezat Luca, împlinește în 11 aprilie un an și opt luni și a schimbat deja două perechi de proteze de picioare. Băiețelul a făcut deja primii pași cu proteze, însă părinții îl privesc cu inimile sfâșiate de durere și abia se abțin să nu plângă atunci când copilul le spune: „Merg! Mama, merg!”.
„În momentul în care îi tai unghiile la mânuța pe care o are mi-o dă și pe cealaltă și spune: «Luca nu are». El singur! Ni se rupe inima! Când sora lui mai mare se încalță să plece afară, el știe că papucii lui, așa le spunem protezelor, sunt undeva în cameră pe pat. Simte că e altfel, dar e un copil ambițios și încercă să facă tot ce fac ceilalți copii”, spune mama lui Luca.
Cât timp e în creștere, protezele lui Luca trebuie schimbate la trei luni. Ultimele, care sunt mai performante, au fost donate de o clinică din Oradea, valoarea acestora fiind de peste 9.700 de lei. Părinții spun că nu își permit să le schimbe pe cât de des spun medicii, iar Casa de Asigurări de Sănătate „decontează cele mai ieftine proteze, care mai mult îl încurcă pe copil”.
„Nu pot să țin pasul. N-am cum, n-am de unde! Protezele trebuie schimbate la trei luni, la șase luni, cum spune domnul doctor. Eu de unde scot zeci de mii de lei ca să cumpăr proteze? Să fac din lemn? Acum au fost donate, dar pe viitor ce fac? Să vând apartamentul? Nici dacă aș vinde totul nu aș putea să-i pun proteze copilului cât trăiește el. Tot aș vinde”, spune Corneliu Oprea, tatăl lui Luca.
Potrivit acestuia, medicii care l-au consultat pe Luca au spus că băiatul are un genunchi și o bucată foarte scurtă de tibie.
„Încercăm să găsim un specialist să vedem dacă nu se poate cumva să-i mărescă tibia, să aibă măcar un picior pe care să-l poată îndoi”, a mai spus bărbatul.
Toate investigațiile costă mulți bani, iar familia Oprea, formată din patru persoane, trăiește dintr-un salariu de miner și din indemnizația pentru creșterea lui Luca.
Copilul s-a născut în 11 august 2013, la Spitalul de Urgență din Petroșani, cu mai multe malformații, respectiv lipsa picioarelor de la genunchi în jos și lipsa brațului drept de la cot în jos, iar părinții i-au acuzat pe cei doi medici care au supravegheat sarcina că nu au descoperit malformațiile, deși mama a făcut ecografii, fiind asigurată că totul este în regulă.
Mama copilului, Elena Oprea, pe atunci în vârstă de 32 de ani, spunea că în 9 august 2013, cu două zile înainte de naștere, i-a fost făcută ultima ecografie, la o clinică privată din oraș, de către medicul Cristina Mustocea, care a asigurat-o că bebelușul nu are nicio problemă și că se va naște la începutul lunii septembrie.
La rândul său, tatăl copilului, Corneliu Oprea, în vârstă de 41 de ani, spunea că a stat de vorbă cu cele două doctorițe care i-au supravegheat soția pe durata sarcinii și care i-au dat o explicație pe care el nu o poate accepta.
„Mi-au spus că în placenta soției mele s-au creat niște firișoare care s-au înfășurat în jurul piciorușelor și al mâinii drepte, iar apoi porțiunile unde au fost strangulate membrele s-au uscat și au căzut. Eu cred că explicația lor nu stă în picioare pentru că atunci când am văzut copilul la unul dintre piciorușe, puțin mai jos de genunchi, unde se termină, îi creștea o unghiuță. Nu îmi vine să cred că au putut să spună așa ceva. Am stat de vorbă și cu alți medici, care mi-au spus că este vorba despre o malformație genetică și copilul meu nu a avut niciodată acele porțiuni din piciorușe, și nici mânuța”, declara bărbatul.
El afirma că medicul care a făcut ecografiile în cabinetul privat, Cristina Mustocea, i-a spus, la una dintre investigații, care a avut loc la 23 de săptămâni de sarcină, că îi vede talpa și un călcâi: „Mi-a arătat talpa, mi-a arătat călcâiul. Unde au dispărut? Credeam că voi duce acasă un băiat întreg și am ajuns să fim întreaga familie în stare de șoc. I-am cumpărat papucei. Unde mai pun eu acești papucei?”.
Bărbatul explica faptul că pe toată durata sarcinii soția sa a fost supravegheată de doctorița Cristina Mustocea de la Spitalul de Urgență din Petroșani, care i-a făcut mamei trei ecografii în cabinetul său privat, plătind de fiecare dată pentru investigații și fiind asigurați că sarcina este în evoluție, iar copilul se dezvoltă normal. De asemenea, mama a fost supravegheată în timpul sarcinii și de doctorița Sidonia Fabiș, de la același spital, și la care a ajuns inițial femeia, în luna ianuarie, când a aflat că este însărcinată.
La prima vizită la spital, femeia a fost trimisă de către medicul Sidonia Fabiș să facă ecografii într-un cabinet privat, spunându-i-se că aparatul din spital este vechi. Ulterior, femeia a ajuns la Cristina Mustocea pentru ecografii, aceste investigații fiind văzute, însă, și de Sidonia Fabiș, care, de asemenea, i-a asigurat pe părinți că bebelușul nu are nicio problemă.
Managerul Spitalului de Urgență din Petroșani, Alin Vasilescu, declara, în 15 august 2013, că va fi declanșată o anchetă internă în acest caz, dar că medicii pot fi trași la răspundere doar pentru ceea ce fac în spital, nu și în cabinetul privat.
Medicul ginecolog de la Spitalul Petroșani Sidonia Fabiș, care a făcut prima ecografie de confirmare a sarcinii și care a urmărit-o clinic pe mamă, susținea, o zi mai târziu, că „niciun medic nu poate să ofere garanții sută la sută”.
„Despre partea de ecografii sau despre urmărirea ecografică o să vă poată spune colega mea mai multe lucruri. Un lucru vreau să precizez. Sunt lucruri care se pot vedea și lucruri care nu se pot vedea. Niciodată niciun medic nu poate să ofere garanții sută la sută. Noi lucrăm cu probabilități. Certitudini de sută la sută nu poate oferi nimeni. Medicina are, din păcate, lucruri pe care nu le poți explica sau pe care nu le poți vedea”, declara medicul Sidonia Fabiș de la Spitalul de Urgență din Petroșani.
Întrebată dacă ea consideră că este o eroare genetică, Sidonia Fabiș răspundea: „Este comisia care va stabili. Sunt lucruri care se pot discuta, de genetică, de obstetrică, de ginecologie, dar nu e cazul. O să primiți toate informațiile când se vor trage concluziile. Sunt cazuri în care poți să vezi ceva la 22 de săptămâni și după aceea să apară o surpriză la 37 de săptămâni. Și mai e un lucru: sunt malformații letale și malformații neletale. Acest copil, în afară de faptul că are problemele la membrele inferioare și la membrul superior drept, în rest, el mănâncă și este dezvoltat și atunci, și dacă depistai malformația la 22 de săptămâni, ce făceai? Că nu puteai întrerupe sarcina, e clar…”.
Băiețelul cu malformații, Luca Gabriel, a fost botezat în spital, iar în 17 august 2013 a fost externat.
Două zile mai târziu, tatăl bebelușului a depus o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Petroșani, iar polițiștii din Petroșani au început cercetările într-un dosar penal pentru neglijență în serviciu în acest caz.
Reprezentanții Poliției Huneodara au precizat că ancheta în acest caz este încă în desfășurare.
De asemenea, părinții bebelușului au trimis prin poștă o sesizare la Colegiul Medicilor Hunedoara, dar și la Ministerul Sănătății, precum și la Spitalul de Urgență din Petroșani.
„Nu-mi doresc altceva decât să se facă dreptate. Vreau ca medicii vinovați că nu au văzut la ecografii faptul că bebelușul nu are piciorușe de la genunchi în jos și nici antebrațul drept să plătescă. Cred că nu ar trebui să mai fie lăsați să practice medicina pentru ca alți părinți să nu ajungă în situația în care am ajuns noi”, mai spunea Corneliu Oprea, tatăl copilului, după ce a depus plângerea.