Sanitas anunță grevă în spitale pe 31 octombrie
În cadrul ședinței Consiliului Național al Federației Sanitas sindicaliștii au discutat cu ministrul Muncii, Dragol Pâslaru, și cu cel al Sănătății despre categoriile care au fost exceptate de la ordonanța privind salariile bugetarilor, fiind vorba despre personalul tehnic-administrativ (TESA) din spitale, funcționarii din direcțiile de sănătate publică (DSP), angajații din medicina școlară și din creșe.
„Am lansat invitația către cei doi miniștri, al Sănătății și al Muncii, am expus a mia oară revendicările pe care Federația Sanitas le are și nemulțumirile apărute, toate solicitările venite din țară. Din păcate, a fost mai mult o discuție tehnică în care nu au venit cu date concrete. Nu se anunță absolut nicio rezolvare a acestor revendicări și, ca urmare, Consiliul Național al Federatiei Sanitas a decis un program revendicativ însoțit de mișcări de protest”, a declarat Marius Sepi, prim vicepreședinte al Federației Sanitas.
Federația Sanitas anunță că la data de 20 septembrie vor picheta Ministerul Muncii cu aproximativ 200 de persoane, pe 27 septembrie Ministerul Finanțelor, pe 4 octombrie Ministerul Sănătății iar pe 11 octombrie Parlamentul României. Pentru 19 octombrie sindicaliștii au anunțat grevă de avertisament pentru două ore iar pe 31 octombrie grevă generală.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că vor avea loc și alte discuții cu sindicaliștii.
„Prioritate vor avea cu siguranță categoriile care nu au fost vizate de Ordonanța 20 și de Ordonanța 43. Nu am agreat un calendar pentru următoarele zile, dar cu siguranță o să avem discuții în perioada care ne-a rămas la dispoziție”, a spus ministrul Sănătății.
Ministrul Muncii a precizat că se încearcă rezolvarea problemelor financiare însă acest lucru ține de resursele existente.
„Cred că mai presus de orice element de divergență, ne unește credința că avem nevoie de un sistem sanitar puternic, dezvoltat, care să se ridice la nivelul pe care îl dorim . Orice lucruri care nu au fost încă rezolvate sunt evident avute în vedere în măsura în care, cu resursele pe care le vom avea la dispoziție, vom putea să le rezolvam. Din punct de vedere al salarizării, oricâte ordonanțe am da, atâta timp cât nu ne gândim în mod unitar la parte de salarizare, totdeauna vor rămâne imperfecțiuni și, de aceea, am lansat deja o primă invitație pentru confederații saptamâna viitoare la o primă consultare pe partea de principii, care au fost deja agreate și de Guvern. Chiar dorim să avem o anumită finalitate cu această legislație de salarizare unitară”, a spus Dragoș Pâslaru.
Anunțul vine după ce pe 5 septembrie, Federația Sanitas a anulat greva generală pe care o programase tocmai pentru că stabilise noi negocieri cu ministrul Sănătății pentru 15 septembrie.
„Pe 15 septembrie, am fost invitat la Consiliul Național al Sanitas, unde voi participa cu siguranță. Sper să putem să găsim soluții cât mai curând posibil, dar trebuie să avem în vedere că, în momentul acesta, s-a facut ceva, există un efort bugetar semnificativ pentru sănătate. Vom analiza mai întâi în domeniul sanitar cu bugetul pe care îl avem la dispoziție. Dincolo de asta, vom avea o rectificare de asemenea probabil în luna octombrie. Sperăm ca lucrurile să meargă într-o direcție bună și suntem foarte conștienți că ceva trebuie făcut și pentru aceste categorii de personal foarte importante pentru sistemul sanitar. Noi trebuie să ne facem temele. Eu cred că suma este ușor diferită în funcție de ce categorii de personal trebuie să ajutăm. În niciun caz mai mică. Eu cred că ordonanța 20 a fost un lucru bun”, a declarat la acel moment ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Sindicaliștii nu sunt însă de acord cu prevederile ordonanței 20.
„Deocamdată analizăm, așa cum a spus și domnul ministru. Redeschidem această discuție pentru categoriile care au fost excedate din ordonanța 20 și este vorba de personalul TESA, de colegii noștri, de funcționarii publici din DSP-uri și, nu în ultimul rând, medicina școlară și creșele, dar odată cu apariția acestei ordonanțe, mai sunt și alte discrepanțe care s-au creat sau s-au adâncit între categorii de colegi, clinic, neclinic, studii superioare, studii de scurtă durată, toate lucrurile astea le-am redeschis și le vom rediscuta, urmând ca împreună cu tot ce înseamnă o reanalizare a bugetelor pentru spitale, pentru casa de asigurări, să ne întâlnim în ziua de 15 septembrie, când noi avem Consiliu Național”, a declarat la momentul respectiv vicepreședinte Sanitas, Leonard Bărăscu.
Liderul sindical a mai precizat că efortul bugetar stabilit la început a fost în jur 5-6-7 milioane de lei, că acum nu cunoaște situația în mod exact, dar că impactul ar fi asupra a 23.000 de oameni.