Greva generală din sistemul sanitar a fost amânată, iar conflictul de muncă este suspendat, după ce Guvernul a aprobat unele dintre revendicări și la Ministerul Sănătății a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, a anunțat președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu.
Înainte de anunțul făcut de președintele Federației Sanitas, ministrul Eugen Nicolăescu a spus, în conferința organizată la Ministerul Sănătății, că revendicările Coaliției Profesioniștilor din Sănătate au fost îndeplinite sau sunt în curs de rezolvare. Ministrul Nicolăescu s-a referit la deblocarea a peste 1.100 de posturi din sistemul sanitar, promovarea unui amendament la OUG 103/2013 privind plata suplimentară pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale lucrate și suplimentarea bugetului MS cu 200 milioane de lei pentru plata arieratelor din sistem și pentru cheltuieli de funcționare a unităților medicale.
Nicolăescu a mai spus că la Ministerul Sănătății a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, pe baza căruia vor fi făcute mai multe propuneri.
Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunțat că, în aceste condiții, se suspendă conflictul de muncă și se amână greva generală.
Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a precizat că greva este amânată până la aprobarea de către Ministerul Muncii a Contractului colectiv la nivel de sector, care îi vizează pe toți cei 221.000 de angajați din sistemul sanitar. El a adăugat că acesta este cel mai mare Contract colectiv de muncă încheiat în sistemul sanitar.
Executivul a aprobat, miercuri, o notă privind introducerea în regim de urgență în Parlament a unui amendament la legislația actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica și de sărbători legale să fie plătite dublu.
Totodată, printr-o hotărâre, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care va fi transferată Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât și pentru cheltuielile de funcționare ale unităților medicale.
Executivul a mai decis deblocarea prin scoaterea la concurs a 1.124 de posturi din sistemul de sănătate, în principal medici pentru toate specializările, asistente și moașe.
Ministrul Eugen Nicolăescu a spus, la Guvern, că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar. Printre specialitățile vizate se numără domeniul anesteziei și terapiei intensive, precum și cel al psihiatriei.
Nicolăescu a afirmat că, astfel, la Spitalul de Copii „Marie Curie” vor putea fi angajați medici în chrirugie cardiacă și asistenți care să meargă la pregătire în Italia, iar Institutul Oncologic din Iași va putea avea personal pentru o serie de servicii medicale.
Ministrul Sănătății a reafirmat că este posibilă creșterea veniturilor personalului medical în 2014, dar etapizat și în funcție de veniturile pe care le va aduce în sistem introducerea pachetului de servicii medicale de bază.
Creșterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem și un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate în ultimele zile la Ministerul Sănătății.
Angajații din sistemul sanitar cer ca Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB, dar și o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.
Consiliul Național al Federației Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanșarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.
Aproape 100.000 de angajați din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 și 10.00, declara pentru MEDIAFAX prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.