Șapte cazuri de boala Lyme, confirmate în România
Potrivit datelor remise de Direcția de Sănătate Publică Olt, în primul semestru al anului 2017, în județ, s-au înregistrat trei cazuri de boala Lyme, confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București.
Totodată, reprezentanții DSP Sibiu arată că în județ sunt confirmate patru cazuri de boală Lyme, dintre care două cauzate de înțepături de căpușe de anul acesta, iar două sunt din 2016, dar confirmate în 2017.
La cele 6 spitale din județul Sibiu au ajuns, în ultimele trei luni, peste 500 de persoane care au spus că au fost înțepate de căpușe.
Boala Lyme sau Borrelioza este o boală infecțioasă produsă prin înțepătura de căpușe având că agent etiologic o spirochetă.
„Borrelioza poate fi diagnosticată numai prin probe de laborator, dar nu mai devreme de 21 zile de la debutul înțepăturii de căpușe. Creșterea numărului de îmbolnăviri transmise prin căpușe este favorizată de schimbările climatice (fluctuații de temperatura, precipitații abundente ) și vegetație”, se arată într-un comunicat remis corespondentului MEDIAFAX de reprezentanții DSP Olt.
În cadrul măsurilor de protecție personală împotriva infestării cu căpușe specialiștii DSP recomandăm populației protecția individuală în cazul deplasării în zone de risc Oamenii trebuie să poarte haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă și textura deasă. De asemenea, în contact cu vegetația nu trebuie purtați pantofi cu orificii sau decupaje.
Medicii recomandă ca orice persoană care a constatat că a fost înțepată de căpușe să se prezinte la medic, pentru ca aceasta să fie extrasă corect, dar și pentru a primi indicații pentru observarea unei eventuale apariții a unor simptome de boală.