Șapte coșciuge cu rămășițe ale victimelor MH17, trimise în Olanda de pe aeroportul de la Harkov
La cermonia în memoria victimelor, organizată pe aeroport, au luat parte amabasadorii Olandei, Austriei și Malaysei în Ucraina, alături de ministrul olandez al Justiției și Securitățiii Gerard Adriaan van der Steur, potrivit Ukrinform.
„Am făcut tot ceea ce am putut. Echipa de căutare a primit asistență, inclusiv în zonele în care operațiunile militare continuă. Experții noștri pleacă acasă, deși este posibil ca noi probe să fie găsite în viitor”, a declarat van der Steur.
Ministrul a anunțat că, după ce vor fi identificate, rămășițele vot fi predate familiilor.
Reprezentanți ai Olandei și Malaysiei au reluat operațiunile de căutare la locul tragediei pe 16 aprilie. Ei au fost însărcinați să caute fragmente de epavă, rămășițe ale victimelor și bunuri personale ale acestora.
Boeingul 777 Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât în estul Ucrainei pe 17 iulie 2014, după ce a fost lovit de o rachetă în timp ce survola această zonă de război. Toate cele 295 de persoane care se aflau la bord, majoritatea olandezi, au murit.
Guvernul german cunoștea riscurile legate de survolarea estului Ucrainei înainte de prăbușirea avionului și nu a informat companiile aeriene germane în legătură cu acest lucru, potrivit presei germane.
O telegramă diplomatică emisă de Ministerul german al Afacerilor Externe cu câteva zile înaintea accidentului a calificat situația drept „îngrijorătoare”, în timp ce un avion militar a fost doborât în această zonă la peste 6.000 de metri altitudine, afirmă posturile de televiziune WDR și NDR și cotidianul Süddeutsche Zeitung.
În ziua tragediei, „trei avioane ale Lufthansa au survolat zona, dintre care unul cu doar 20 de minute înainte de zborul MH17”, subliniază Süddeutsche Zeitung. „În mod normal, companiile aeriene trebuie să fie informate imediat în caz de schimbare a situației în materie de securitate (…) Or, nu a fost cazul decât după prăbușirea MH17”.
Autoritățile ucrainene și Occidentul afirmă că avionul a fost doborât de către separatiști proruși, cu un lansator de rachete de tip Buk furnizat de către Rusia. Moscova respinge acuzațiile și arată cu degetul către Kiev.