Patru monumente istorice ale Capitalei – Arcul de Triumf, Muzeul „Nicolae Minovici”, Observatorul Astronomic și Casa Cesianu – vor fi reabilitate cu fonduri europene.
La Arcul de Triumf, s-a intrat efectiv la lucru în urmă cu trei luni, iar stadiul lucrării este de 25%.
„Este obligatoriu ca anul viitor acest monument să își redeschidă porțile pentru vizitatori, iar de Ziua Națională, de 1 decembrie 2015, aici trebuie să se desfășoare parada militară”, a spus Oprescu.
La Muzeul „Nicolae Minovici”, în aceste zile, a început organizarea de șantier. Aici vor fi făcute lucrări de consolidare, reabilitare, restaurare și amenajarea curții
„E vorba despre un monument care are peste 109 ani. Va fi repus în circuitul turistic, anul viitor”, a spus Oprescu.
Anul trecut, în noiembrie, au fost începute lucrările și la Casa Cesianu, iar stadiul lucrării este de 50 la sută.
Potrivit primarului, în luna august ar trebuie finalizată reabilitarea clădirii și începută reabilitarea curții și construcția unui lapidarium, pentru expunerea obiectelor mari de patrimoniu.
Și Observatorul Astronomic va intra în reabilitare, în iulie, data de finalizare a lucrărilor fiind aprilie 2015.
În prezent este în derulare procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor de consolidare și modernizare a clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, lucrări care ar trebui să înceapă în luna august. Teatrul Evreiesc de Stat va fi reabilitat din bugetul municipalității.
Hanul Gabroveni, reabilitat în ultimii doi ani și jumătate, este aproape gata, a mai anunțat primarul Capitalei.
Partea veche a hanului, reabilitată în parte cu fonduri norvegiene, a fost finalizată la data de 30 aprilie. Corpul nou va fi finalizat până la data de 30 august 2014, în prezent fiind la stadiul de realizare a finisajelor.
„Prin realizarea acestui obiectiv, ne propunem sa redăm Bucureștiului o cladire cu valoare istorica (…) și sa introducem în circuitul cultural al municipiului București o nouă sală de spectacol cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri”, a spus Oprescu.
În această vară continuă și modernizarea și reabilitarea sediului Primăriei Municipiului București, de asemenea monument istoric.
Lucrările vizează consolidarea infrastructurii și punerea clădirii în siguranță, în primă etapă, aproape finalizată, și modernizarea și reabilitarea imobilului, precum și mansardarea acestuia, în cea de-a doua etapă, care urmează să înceapă în iulie. Întregul proiect ar trebui să fie terminat în cel mult doi ani, a mai spus primarul general în conferință.