Prima pagină » Știri » Șapte pădurari dați afară, alți nouă cercetați, după controale privind tăieri ilegale de lemn

Șapte pădurari dați afară, alți nouă cercetați, după controale privind tăieri ilegale de lemn

Șapte pădurari dați afară, alți nouă cercetați, după controale privind tăieri ilegale de lemn
Direcția Silvică Cluj a desfăcut contractele de muncă a șapte pădurari din județ, în urma unor controale vizând tăierile ilegale de lemn, alți nouă fiind trimiși în fața comisiilor de disciplină, cu propunere de desfacere a contractelor de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Direcția Silvică Cluj a desfăcut contractele de muncă a șapte pădurari din județ, în urma unor controale vizând tăierile ilegale de lemn, alți nouă fiind trimiși în fața comisiilor de disciplină, cu propunere de desfacere a contractelor de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Direcției Silvice Cluj, Dorel Oros, a declarat, joi, într-o întâlnire cu primarii din județ, organizată la Prefectura Cluj, că notele de constatare ale controalelor privind tăierile ilegale de lemn din județul Cluj se găsesc la Regia Națională a Pădurilor și urmează să fie vizate de directorul general al instituției.

„Notele de constatare ale controalelor privind tăierile ilegale de lemn din județul Cluj se găsesc la Regia Națională a Pădurilor și urmează să fie vizate de directorul general, după care măsurile dispuse vor fi aplicate asupra vinovaților, respectând procedurile legale. Acei salariați care sunt și vor fi găsiți vinovați vor intra în comisiile de disciplină. Până acum s-au luat mai multe măsuri disciplinare. Astfel, la ora actuală au trecut de comisiile de disciplină șapte pădurari, cărora li s-au desfăcut contractele de muncă – doi de la Ocolul Silvic Turda, doi la Someșul Rece și trei la Beliș. Mai sunt nouă pădurari în diferite faze la comisiile de disciplină cu propunerea mea pentru desfacerea contractelor de muncă”, a spus Oros.

Potrivit acestuia, au mai fost depuse șapte denunțuri penale față de șefi de ocoale silvice și ingineri silvici.

„Urmează să fie clarificat și nivelul sancțiunilor pentru șefii de ocoale silvice, care nu sunt efectiv gestionari de fond forestier”, a subliniat directorul Direcției Silvice Cluj.

În urma controalelor efectuate în domeniul silvic din județul Cluj, începute în primăvara acestui an, au fost inventariați aproximativ 5.000 de metri cubi de lemn tăiați ilegal. Controalele vor fi finalizate în luna septembrie.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, declarase în 14 iunie, la Cluj-Napoca, că a dat dispoziție Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva și Direcției Silvice Cluj să dea afară aproape 20 de pădurari și șefi de ocoale silvice și să le întocmească acestora denunțuri penale pentru neglijență în serviciu sau complicitate în cazul furturilor de lemn din județ. Varga a mai precizat că se vor face demersuri administrative pentru verificarea activității foștilor directori ai Direcției Silvice Cluj, Ioan Morar și Dorin Ciucă, care „nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn”.

„Am dispus Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva și Direcției Silvice Cluj ca, până în 15 iulie, să îi dea afară pe mai mulți pădurari și șefii de ocoale din județul Cluj și să le fie întocmite denunțuri penale, pentru neglijență în serviciu sau complicitate în cazul furturilor de lemn din județ. Ar fi vorba de aproape 20 de persoane de la mai multe ocoale silvice care aparțin Direcției Silvice Cluj. Se fac demersuri administrative pentru verificarea foștilor directori ai Direcției Silvice Cluj, Ioan Morar și Dorin Ciucă, pentru că, potrivit unui audit, nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn și nu au luat, cu bună știință, măsurile care se impuneau. Este o lipsă de responsabilitate. În audit s-au constatat tăieri ilegale, și vinovați erau doar pădurari, iar șefii de ocoale, de districte nu au pățit nimic, dar să fim serioși, pădurarii nu puteau fi parte la furtul de lemn fără șefii lor”, a spus Varga.

Aceasta a subliniat că nu i se pare corect ca fostul director al Direcției Silvice Cluj, Ioan Morar, care a condus instituția în ultimii patru ani, să răspundă de investiții în cadrul instituției, după ce a aprobat în 2008 o hotărâre care a transformat șefii de ocoale și pădurarii „din păzitori ai pădurii în achizitori de lemn”.

„Au tăiat și au vândut ilegal lemn. La Cluj s-a furat cu acte”, a menționat Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură a mai spus că a discutat și cu ministrul de Interne, Radu Stroe, în condițiile în care furturile de lemn din județul Cluj ar fi trebuit să fie semnalate de polițiști, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Vom face o analiză în ce măsură există o complicitate și la acest nivel. Nu prea se putea fura lemn fără ca polițistul din zonă să nu știe. Când am spus că vrem să facem ordine în pădurile din România am vorbit serios, vrem să facem lumină în acest domeniu. Nu va fi ușor, se amână finalizarea acestor anchete, se încearcă ștergerea urmelor, dar vinovații trebuie să fie pedepsiți. Am constatat o inerție în sistem, nimeni nu vrea să schimbe mare lucru”, mai spunea Lucia Varga.

Aceasta preciza că în urma unor controale s-au descoperit, doar în județul Cluj, prejudicii de milioane de lei și mii de metri cubi de lemn tăiat ilegal, pe raza ocoalelor silvice Someșul Rece, Mărișel, Beliș, Măguri Răcătău, Turda sau Huedin.

Citește și