Prima pagină » Știri » Șapte persoane din Suceava, reținute în urma perchezițiilor în cazul tăierilor ilegale de pădure

Șapte persoane din Suceava, reținute în urma perchezițiilor în cazul tăierilor ilegale de pădure

Șapte persoane din Suceava, reținute în urma perchezițiilor în cazul tăierilor ilegale de pădure
Șapte persoane din Suceava, reținute în urma perchezițiilor în cazul tăierilor ilegale de pădure

Potrivit Poliției Județene Suceava, în acest caz au fost făcute 12 percheziții și descinderi la mai multe locații din zona municipiului Fălticeni, dar și în municipiul Suceava și au fost puse în aplicare șapte mandate de aducere, fiind vizați și funcționari din cadrul Ocolului silvic Fălticeni și cantoanelor silvice arondate, bănuiți de tăiere ilegală de arbori, abuz în serviciu, infracțiuni de fals, precum și infracțiuni asociate regimului silvic.

Totodată, au fost făcute percheziții la două instituții publice, precum și asupra a 11 vehicule aparținând suspecților. În urma acțiunii a fost confiscat material lemnos și au fost ridicate înscrisuri cu valoare probatorie în cauză, iar cele șapte persoane suspecte au fost audiate.

Din cercetările făcute de polițiști, s-a constatat că în perioada 2010 – 2014 un bărbat din comuna Preutești, a hotărât să vândă ilegal lemnul obținut după exploatarea fără drept a arborilor de pe o suprafață de circa 170 de hectare de pădure, teren pe care l-a moștenit de la mama sa adoptivă.

Suprafața de pădure este situată pe raza comunei Preutești, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de doi pădurari din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni.

Astfel, în luna septembrie 2009, fără ca proprietarul să fi făcut vreo solicitare oficială de marcare de arbori, șeful Ocolului Silvic Fălticeni a emis în mod ilegal o delegație de marcare, în baza căreia un tehnician silvic din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu patru silvicultori au marcat un număr de 1.121 arbori în vederea tăierii lor.

Ulterior, șeful ocolului silvic a emis și o autorizație de exploatare către o societate de profil, deși cunoștea că materialul lemnos urma să fie exploatat de cei doi pădurari din Preutești. De asemenea, au fost întocmite procese-verbale prin care se consemna, în fals, că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.

Ulterior, în luna februarie 2010, a fost aplicat același mecanism constituindu-se parcele de exploatare și marcându-se alți 833 de arbori.

Prin aceeași metodă, în baza unor înțelegeri, prin întocmirea de acte în fals și atribuirea fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, în perioada 2011 – 201 2 au fost marcați și exploatați peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori.

Pentru exploatarea ilegală a masei lemnoase, în perioada 2009 – 2014, mecanismul infracțional a fost pus în aplicare de 16 ori, precizează sursa citată.

După exploatarea ilegală, lemnul rezultat a fost vândut de cei doi pădurari care aveau în pază pădurea și se estimează că prin această activitate au fost vânduți peste 2000 de metri cubi de material lemnos.

În urma audierilor de miercuri, cei șapte suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați, joi, Judecătoriei Fălticeni cu propunere de arestare preventivă.

Ei sunt acuzați de tăiere fără drept de arbori în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Prejudiciul estimat este de un milion de lei.

Citește și