Șapte reținuți și patru urmăriți penal în cazul aranjării unui proces. Numele unui fost deputat PSD apare în dosar

Șapte reținuți și patru urmăriți penal în cazul aranjării unui proces. Numele unui fost deputat PSD apare în dosar
Publicat: 15/10/2015, 20:30
Actualizat: 05/02/2016, 17:24

Astfel, potrivit unui comunicat de joi al Direcției Naționale Anticorupție, procurorii Serviciului Teritorial Brașov al DNA, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând din 14 octombrie, a șapte persoane, între care și un ofițer din cadrul IGPR, acuzate de trafic și cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență și spălare a banilor, în timp ce alte patru persoane sunt urmărite penal în același dosar, pentru aceleași infracțiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cele șapte persoane reținute sunt: Horia Liviu Lascu, acuzat de două infracțiuni de trafic de influență (una în formă continuată), spălare a banilor și cumpărare de trafic de influență, Tatiana Tănase – două infracțiuni de complicitate la trafic de influență (una în formă continuată), ofițerul din cadrul IGPR Vasile Morașanu – complicitate la trafic de influență, Iulian Tiberiu Șerban – cumpărare de influență în formă continuată, Constantin Mihalcea – complicitate la cumpărare de influență în formă continuată, Florina Maior – cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență și George Costin – două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență.

Între cele patru persoane urmărite penal în același dosar se află și fostul deputat PSD de Brașov din legislatura 2000 – 2004 Dorin Lazăr Maior, lider al Blocului Național al Revoluționarilor, condamnat la șapte ani de închisoare pentru șantaj în dosarul „Romexterra” și dat în urmărire internațională, din noiembrie 2013, după ce a fugit din țară pentru a se sustrage executării pedepsei.

În aprilie 2012, primarul Brașovului, George Scripcaru, declara că a fost amenințat cu moartea, în biroul său, de către liderul revoluționarilor brașoveni, Dorin Lazăr Maior, în urma unei dispute privind o sală a Cinematografului Astra, incidentul fiind reclamat Poliție.

În 13 noiembrie 2013, Dorin Lazăr Maior a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare, pentru șantaj, în dosarul „Romexterra”.

În actualul dosar, Dorin Lazăr Maior este acuzat de cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență, Neculai Stan, avocat în cadrul Baroului București, este acuzat de două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, Constantin Baboi, avocat în Baroul Brașov, pentru trafic de influență, iar Olga Petrache, pentru complicitate la cumpărare de influență.

Potrivit comunicatului, din ordonanțele întocmite de procurori a reieșit că Șerban Iulian Tiberiu, condamnat în 2013 de Judecătoria Brașov la o pedeapsă rezultantă de șapte ani de închisoare, pentru infracțiuni comise cu violență, „a căutat diverse persoane, avocați sau persoane neimplicate direct în justiție, pentru „aranjarea” procesului de la Curtea de Apel, în schimb fiind dispus să plătească sume importante de bani”. Șerban încerca astfel să obțină achitarea sa în apelul ce se judecă la Curtea de Apel Brașov.

„Prin intermediul suspectului Maior Lazăr Dorin (fugit din țară pentru a scăpa de executarea unei pedepse cu închisoarea) și al soției acestuia, inculpata Maior Florina, Șerban Iulian Tiberiu a fost pus în legătură cu inculpatul Costin George, fost asociat cu primul menționat în Asociații de revoluționari și, prin intermediul acestuia, cu inculpatul Lascu Horia Liviu, persoană care a pretins că, prin cunoștințele pe care le are în justiție la cel mai înalt nivel (procuror cu funcție de conducere în DNA, procurori și judecători de la ICCJ, membru al CSM și, prin intermediul acestuia din urmă, chiar unul dintre judecătorii apelului) poate aranja acest proces pentru obținerea achitării”, se arată în comunicatul DNA.

Conform acestuia, în schimbul ajutorului, „Lascu Horia Liviu a pretins sume de bani de ordinul a 100.000 de euro pe care inculpatul Șerban Iulian Tiberiu a fost de acord să le plătească”.

Drept urmare, a fost plătită o primă tranșă de 3.000 de euro (la data de 8 aprilie 2015, suma de 13.500 lei – echivalentul a 3.000 euro, bani virați prin mandat poștal pe numele lui Lascu Horia Liviu de către Mihalcea Constantin), iar apoi succesiv, alte câteva mii de euro. Pentru a ascunde originea ilicită a banilor, Lascu a depus în 8 aprilie 2015 cei 13.500 lei (echivalent a 3.000 de euro) primiți ca primă tranșă din suma cerută pentru traficarea influenței în contul societății sale, banii intrând astfel în circuitul economic al societății, fiind dată aparența unor venituri licite, explică anchetatorii.

Din probele dosarului a reieșit că, pentru influența pretins avută în justiție, Horia Lascu a primit alți 10.000 euro și a acceptat, împreună cu avocatul Stan Neculai, de asemenea suspect în cauză, promisiunea altor cel puțin 3.000 de euro. În plus, dintr-o afacere cu fier vechi, finanțată și înlesnită de Șerban Iulian Tiberiu, i-a fost promis lui Lascu Horia Liviu întregul câștig, estimat la 100.000 euro.

„Apoi, la data de 26.05.2015, la cererea lui Lascu Horia Liviu, Șerban Iulian Tiberiu a fost, de asemenea, de acord să îi dea suma de 3.000 lei (de care are acesta avea nevoie pentru a participa la o licitație de achiziții publice la Penitenciarul Târgșor), banii fiind pretinși pentru același trafic de influență. La data de 05.06.2015, Șerban Iulian Tiberiu a fost de acord să dea alți 1.000 de euro, sumă cerută de Lascu Horia Liviu, ca urmare a faptului că l-a contactat pe inculpatul Morașanu Vasile, ofițer în cadrul IGPR, despre care susținea că avea influență în justiție prin intermediul unui procuror DIICOT – Structura centrală. Șerban Iulian Tiberiu oferea 25.000 euro pentru fiecare an de închisoare la care a fost deja condamnat, în schimb fiindu-i promisă o soluție de trimitere spre rejudecare a cauzei”, se mai arată în documentul citat.

Procurorii mai susțin că, la data de 10 iunie 2015, Șerban Iulian Tiberiu a fost de acord să îi dea lui Lascu Horia Liviu o altă sumă de 1.000 de euro, acesta pretinzând că are contact cu cineva din completul de judecată sau apropiat al acestuia. Ulterior, Horia Liviu i-a dat asigurări lui Șerban Iulian Tiberiu că totul e rezolvat, iar la termenul de judecată din 23 septembrie 2015 l-a însoțit pe acesta la Curtea de Apel Brașov, judecata fiind amânată, la cerere, la un alt termen.

De asemenea, în perioada 16 – 22 aprilie 2015, suspectul Baboi Constantin, avocat, a acceptat promisiunea unor sume de bani prin intermediul lui Lascu și a primit de la Șerban Iulian Tiberiu anumite sume, avocatul promițând că își va folosi influența pe care o are la nivelul judecătorilor pentru a obține o hotărâre favorabilă acestuia din urmă.

„Din probatoriu reiese că legătura avocatului cu «clientul» s-a purtat tot timpul prin intermediul lui Lascu Horia Liviu, ceea ce conduce la suspiciunea că intenția avocatului a fost aceea de folosire frauduloasă a influenței în justiție și nu de obținere a soluției favorabile urmare a competenței profesionale”, explică procurorii DNA.

În aceeași perioadă, continuă anchetatorii, Florina Maior „a apelat la aceleași persoane – inculpații Lascu Horia și Costin George – pentru a obține, la rândul său, rejudecarea dosarului soțului său, suspectul Maior Dorin Lazăr, și, în final, achitarea (după modelul suspectului Costin George), aceasta întâlnindu-se în mai multe rânduri cu suspecții Lascu Horia Liviu și Costin George, acceptând ca în schimbul unor sume de bani sau alte foloase ce vor fi remise, cei doi să intervină prin persoanele pe care le cunosc în justiție la cel mai înalt nivel pentru obținerea unor soluții favorabile”.

Conform comunicatului, suspecta Olga Petrache, o apropiată a soților Maior, a participat la respectivele discuții și și-a oferit disponibilitatea pentru a obține sprijinul fraudulos al altor persoane pe care le cunoaște și care ar avea influență în justiție, a participat în locul Florinei Maior la discuțiile cu Lascu Horia Liviu și avocatul acestuia, dar și la discuțiile cu Șerban Iulian Tiberiu.

Cele șapte persoane reținute au fost prezentate, joi, magistraților Curții de Apel Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și Jandarmeriei Române.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...