Șase angajați ai Regionalelor CFR Brașov și București au fost reținuți. Alți nouă sunt audiați

Publicat: 10 04. 2014, 17:58

Potrivit procurului Monica Munteanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, 15 controlori de tren de la regionalele CFR Brașov și București au fost aduși, joi, la audieri, fiind suspectați de luare de mită și abuz în serviciu în perioada februarie-aprilie 2014.

Până în prezent, în urma audierilor, șase angajați ai companiei feroviare au fost reținuți.

„Până în acest moment au fost audiate mai multe persoane și au fost reținute pentru 24 de ore șase dintre acestea. Audierile sunt încă în curs de desfășurare”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Monica Munteanu.

Audierile celor 15 angajați ai Regionalelor CFR Brașov și București au loc în dosarul în care, în octombrie 2012, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au ridicat pentru audieri 169 de angajați ai CFR Călători de la regionalele București, Brașov, Cluj, Iași și Craiova, conform sursei citate

Munteanu a mai spus că, în luna ianurie 2014, peste 30 de angajați ai Regionalei CFR Brașov au fost trimiși în judecată în acest dosar.

În octombrie 2012, 169 de angajați de la regionalele București, Brașov, Cluj, Iași și Craiova au fost duși la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Ulterior, în urma audierilor, 124 de persoane au fost propuse pentru arestare preventivă pentru luare și dare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, însă instanța a decis cercetarea lor în libertate.

În urma cercetărilor procurorilor în acest dosar, care au început în luna martie 2011, s-a stabilit că, pornind de la conductorii de tren și până la revizorii de specialitate, se lucra mână în mână, „fiecare conjugându-și eforturile cu alți suspecți, în combinații diferite, în funcție de circumstanțe”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov a interceptat, în 2012, în acest dosar mai multe convorbiri între conductorii de tren și șefii de tren prin care se anunțau unii pe alții despre mita pe care o luau de la călători, folosind limbaj codat.

În acest sens, angajații CFR foloseau un limbaj comun cu anumite elemente de argou, precum „a cârji”, „chiori”, „colet”, „a încărca trenul”, „a sta cu mortul pe tine” sau „tren bun”.

Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la București, banii erau predați prin intermediul chioșcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau și rude ale angajaților CFR Călători, potrivit anchetatorilor.

Printre persoanele cercetate în acest dosar se numără nouă inspectori de specialitate (supracontrol) în cadrul Regionalei SNTFC CFR Călători SA – București (trei persoane), Brașov (cinci persoane) și Cluj (o persoană).